SIGURNOST NEMA CIJENU

Deur: Euforija je sasvim prirodna. Rafalei su nešto predivno i moramo biti ponosni

04.10.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Zastupnik HDZ-a i potpredsjednik Odbora za obranu Ante Deur poručio je u srijedu da su 'Rafalei nešto predivno i da moramo biti ponosni jer sigurnost nema cijenu' te da su ti zrakoplovi najbolje što je Hrvatska mogla dobiti

„Možemo biti ponosni na kupnju Rafalea četvrte generacije zrakoplova, među najboljima na svijetu. Euforija je sasvim prirodna i normalna za nas koji smo bili u Domovinskom ratu i hrvatskih ljudi koji se sjećamo čime smo '90-ih godina raspolagali i na koji način se borili u tom ratu. Rafalei su nešto predivno i moramo biti ponosni jer sigurnost nema cijenu”, kazao je Deur na konferenciji za novinare.

Hrvatsko nebo je dobilo najmodernije zrakoplove, ne da bismo nekoga ugrožavali, nego da bismo kao članica NATO-a i EU-a sudjelovali i bili prikladni izazovima ovog vremena, napomenuo je.

Deur je odbacio teze da će problem biti u održavanju tih zrakoplova, kazavši da će naši tehničari i piloti dobiti najbolju obuku i ubrzo ćemo imati najkvalitetnije ljude za najkvalitetnije zrakoplove.

Negirao je i teze kritičara koji tvrde da infrastruktura i hangari za smještaj aviona nisu gotovi, a i kada budu da neće biti dovoljni za zaštitu tako vrijedne imovine, kazavši da je Rafale prihvatila kompletna opozicija i predsjednik Zoran Milanović, svjesni da je to najbolje što Hrvatska može dobiti.

  • +19
Prvi hrvatski Rafale u rukama hrvatskih pilota Izvor: MORH / Autor: F.KLEN

Danas možemo biti ponosni na to što radimo i što hrvatska Vlada izdvaja za oružane snage, časnike i tehničko osoblje i ovo je pozitivan izazov koji Vlada rješava, ustvrdio je Deur.

Svaki mjesec dobivamo novi zrakoplov i kada dođe prva eskadrila, bit će sve spremno, uključujući i hangare, a kako je premijer rekao, ubrzo će to biti i predstavljeno javnosti.

Nepostojanje infrastrukture Vlada i Andrej Plenković su zatekli i sve se gradilo od nule, a danas imamo kompletnu situaciju i sigurnost da će i helikopteri i zrakoplovi, kada dođu iduće godine, biti sigurni i postavljeni u najboljoj poziciji, zaključio je.