ZAPOVJEDNIK HRZ-A

Križanec o prvom Rafaleu: To je trenutak gdje se ljepotica pretvara u zvijer

03.10.2023 u 23:05

Bionic
Reading

Hrvatska je preuzela prvi borbeni zrakoplov Rafale. Što to znači za Hrvatsku, a što za Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, razgovaralo se u emisiji HTV-a 'Otvoreno'

'S Rafaleima je učinjena jedna nova stepenica u kojem će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Hrvatska vojska i Republika Hrvatska kao članica NATO-a i EU-a dati doprinos u čuvanju šengenskog prostora, ali isto tako i u geopolitičkom smislu', rekao je ministar obrane Mario Banožić govoreći o važnosti borbenih zrakoplova u emisiji HRT-a 'Otvoreno'.

Brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, opisao je kako je izgledao trenutak kada hrvatski pilot ušao u prvi Rafale pod hrvatskim grbom.

'Subjektivno gledajući to je trenutak u kojem doživite nešto gdje se ljepotica pretvara u zvijer, znači avion je prekrasan na zemlji, a još je ljepši u zraku. S time, da kada znate, da je unutra naš pilot, da mu je šahovnica na lijevom ramenu, da su naša krila na njegovim prsima, to je trenutak izuzetnog ponosa. Vidimo da smo neke stvari dobro radili unazad 30-ak godina', kazao je.

Uspoređujući Rafale za kojega je kazao da je 'ljepotica i zvijer', za dosadašnje MIG-ove kazao je da im zapravo 'trebamo zahvaliti što smo održali sposobnost do sada i što je donio određene promjene u kontekstu Domovinskog rata'. Objasnio je i što konkretno znači da je avion Rafale četvrta generacija.

General bojnik u mirovini Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, prisjeća se da je Hrvatska za vrijeme Domovinskog rata u protuzračnoj obrani imala vrlo skromna sredstva, ali su svejedno i s njima uspjeli srušiti nekoliko neprijateljskih aviona koji su napadali Hrvatsku.

'Kupnjom radara, MIG-ova, raketnih sustava, sa svim tim se pojačava sposobnost da se borba za prevlast u zračnom prostoru prebaci na našu stranu. MIG-ovi su tu odigrali ključnu ulogu, jer bez njih teško da bismo uspjeli to ostvariti. Zna se da je bez prevlasti u zračnom prostoru teško, gotovo nemoguće dobiti rat', dodao je.

Preuzimanje prvog Rafalea komentirao je i Matko Kuzmanić, član saborskog Odbora za obranu (nezavisni). Istaknuo je kako je Rafale definitivno 'iskorak u modernizaciji Hrvatske vojske'.

'Njega prati i niz problema koje ćemo imati nakon što on kod nas dođe. Ostala infrastruktura mora biti prilagođena. Rafale će svoj puni značaj dobiti onoga trenutka kada budemo imali napredne sustave protuzračne obrane i kada budemo imali na zavidnoj razini besposadne sustave, kazao je. - Nemojte zaboraviti da je Hrvatska u vrijeme Domovinskog rata bila jedna od najnaprednijih država po pitanju besposadnih sustava, izjavio je i dodao da je Hrvatska bila u samom vrhu, uz Izrael i SAD u u vrijeme prve polovine 90-ih, odnosno svjetska elita.