napeti izbori

Desant na Liku u režiji HDZ-a: Otkrivamo zašto im je toliko važna županija s manje od 50 tisuća duša

07.03.2019 u 12:34

Bionic
Reading

Iako su nam pred vratima izbori za Europski parlament, izvanredni izbori u Ličko-senjskoj županiji, koji će se održati u nedjelju, u fokusu su javnosti. Mediji pišu o desantu ministara na Liku te se HDZ s najviše moguće razine odlučio boriti za svaki glas kako bi ga preoteo svojem odmetniku Darku Milinoviću. No pitanje je zašto su HDZ-ovci upregnuli svu snagu zbog lokalnih, prijevremenih izbora u županiji u kojoj živi tek 50 tisuća ljudi, proizvodnje gotovo nema, a najveći poslodavac je država

Od kraja veljače do danas gotovo nema HDZ-ova ministra koji nije posjetio Ličko-senjsku županiju: 26. veljače Tomislav Tolušić na Plitvičkim jezerima, Tomislav Ćorić u Smiljanu, Tomo Medved i Damir Krstičević u Gospiću; 28. veljače opet Ćorić, ovaj put u Brinju; 2. i 4. ožujka po županiji se razletio ministar Oleg Butković, potom Dražen Bošnjaković, Gari Cappelli, Davor Božinović…

Ova iznenadna briga za županiju, u kojoj prema popisu stanovništva iz 2011. živi oko 51 tisuća stanovnika, a danas vjerojatno i koja tisuća manje, pokazuje da se HDZ-ovci nisu spremni olako odreći jedne od svojih utvrda. A utvrdom je donedavno suvereno vladao Darko Milinović, koji bi uredno pomeo ostale HDZ-ovce na listama i donosio nizove izbornih pobjeda svojoj stranci.

Kustić u Gospiću osvojio 27 glasova, u Senju 11

Sada Milinović samostalno predvodi listu za Županijsku skupštinu, a boje HDZ-a branit će javnosti nepoznat Marijan Kustić.

<<<< Njega guraju za šefa ličkog HDZ-a umjesto Milinovića: Doznajte tko je Marijan Kustić

Zanimljivo je kako Kustića ne doživljavaju ni na domaćem terenu. Na zadnjim parlamentarnim izborima, 2016., u IX. izbornoj jedinici, u koju spada Ličko-senjska županija, Milinović je osvojio više od deset tisuća glasova, a Kustić 702 glasa. Tada su obojica bila na HDZ-ovoj listi.

U Gospiću je Milinović osvojio gotovo tri tisuće glasova, Kustić 27, dok su u Senju za Milinovića glasala 963 glasača, a za njegova današnjeg rivala 11 glasača. Kustić je Milinovića prešišao u Novalji, u kojoj je osvojio 328 glasova, a Milinović 61.

  • +11
Marijan Kustić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Bitka za novac

Ljubav Milinovića i HDZ-a pukla je na izboru ravnatelja najvećeg hrvatskog nacionalnog parka, Plitvičkih jezera. Doduše, bilo je tu i nekih ideoloških nesuglasja između njega i središnjice oko Istanbulske konvencije.

Zašto je toliko bitno tko politički nadzire NP Plitvička jezera, najbolje karikira podatak da se tamo godišnje uprihodi gotovo trostruko više nego što je proračun cijele Ličko-senjske županije.

Tako su Plitvička jezera u 2017. baratala s 325 milijuna kuna, a cijela Ličko-senjska županija, na čijem se teritoriju nalaze, imala je te godine proračun težak 127 milijuna kuna.

  • +18
Darko Milinović Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Ivanov

Rimac: Ili birate našeg ili zatvaramo pipu

Politički analitičar Ivan Rimac za tportal je razjasnio zašto se HDZ-ovci toliko grčevito bore za Ličko-senjsku županiju. 'Lika je primjer županije koja zbog slabe razvijenosti ovisi o transferima iz centrale - iz državnog budžeta - i HDZ je uvijek znao vrlo vješto upravljati upravo takvim prostorima', kaže Rimac.

Tu je i simbolično značenje jer ova županija slovi kao jedna od utvrda HDZ-a. 'HDZ je inače osjetljiv na gubitak vlastitih utvrda pa je svojedobno, kad je Branimir Glavaš počeo nadzirati dvije do tri županije u Slavoniji, to također izazivalo poprilično panične reakcije HDZ-a', prisjeća se Rimac.

Pitamo ga jesu li nedjeljni izbori zapravo svojevrsni unutarstranački izbori u HDZ-u, s obzirom na to da je odmetnuti Milinović figurirao kao pripadnik desne HDZ-ove struje. Rimac kaže kako bi Milinovićev eventualni uspjeh sigurno ojačao HDZ-ovu desnicu.

'To je HDZ-ova oporbena struja koja je vezana uz aktere koji se s vremena na vrijeme umire i čekaju priliku za novi obračun. Tu bi mogao biti takav slučaj. Ovi izbori su lakmus-papir njihovih odnosa', smatra. Izborom Marijana Kustića za kandidata HDZ-a naspram Milinovića, HDZ, smatra Rimac, šalje jasnu poruku: 'Ili ćete imati nekoga tko je u središnjici HDZ-a i otvoren prostor za državne investicije ili ćete si odabrati lokalnog političara, zatvoriti pipu i ovisiti o tome koliko je on sposoban aktivirati vlastite resurse županije. S obzirom na razvijenost Like, to vjerojatno zvoni u glavama više nego na nekom drugom području', analizira Rimac.

Podsjeća kako je najveći poslodavac u toj županiji sama država. Tu je i kontrola nad nacionalnim parkovima, infrastrukturom, a ako se nešto otrgne toj kontroli, onda lokalni političar preuzima te resurse i kreće u stvaranje autonomne oblasti koja ne pripada HDZ-u i time daje model koji bi se mogao ponoviti još negdje', dodaje.

Stoga ga ne čudi to da su se HDZ-ovci u tolikoj mjeri 'uskomešali' oko nedjeljnih izbora, čije rezultate Rimac ne želi predviđati.