NOGOMET MU BLIŽI OD POLITIKE

Njega guraju za šefa ličkog HDZ-a umjesto Milinovića: Doznajte tko je Marijan Kustić

29.08.2018 u 13:45

Bionic
Reading

Nitko ne može Ličko-senjskoj županiji priskrbiti toliko publiciteta koliko tamošnji HDZ-ovci. Dok bjesni rat donedavnog političkog vladara toga kraja Darka Milinovića sa središnjicom stranke u Zagrebu, iz fokusa je neopravdano ispao njegov protukandidat za mjesto šefa ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić, kojeg je središnjica gurnula u priču kako bi pokušala detronizirati Milinovića koji se oteo kontroli Zagreba. Tko je, dakle, Marijan Kustić?

Iako je saborski zastupnik, 43-godišnji Kustić široj je javnosti nepoznat u toj ulozi. No novinske stupce ipak puni. Naime, Kustić je paralelno jedan od direktora u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS), i to zadužen za nimalo slabašan resor - natjecanje i infrastruktura.

Direktor volonter

Iako je parola o razdvajanju sporta od politike svima na ustima, pa i premijeru Andreju Plenkoviću, koji je rekao da 'sport trebaju voditi sportaši, a ne politika', Kustić plaću dobiva u Hrvatskom saboru braneći boje HDZ-a, a na direktorskoj poziciji u HNS-u je – volonterski.

Zanimljivo je kako je Kustić postao zastupnikom kao zamjena sadašnjeg mu rivala Darka Milinovića kada je ovaj prošle godine postao ličko-senjski župan. S klupe je, u nogometnom žargonu, bio zastupnikom i u prošlom sazivu, i to kao zamjena za Božidara Kalmetu.

A upravo je nogomet ono što je obilježilo život ovog 43-godišnjaka, rođenog u Rijeci, koji živi u Novalji na Pagu. U mladim je danima ganjao loptu za istoimeni nogometni klub, a ambiciozni Kustić kasnije je postao i direktorom NK Novalja.

Polako se penjao pa je bio predsjednik Međužupanijskog nogometnog odbora Nogometnog središta Rijeka te član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza iz Ličko-senjske županije, a kasnije i dopredsjednik HNS-a. Početkom 2018. imenovan je na vrlo važnu funkciju: onu direktora HNS-a za natjecanje, nogometni razvoj i infrastrukturu.

Mogao je srušiti Davora Šukera?

Bio je on spreman kročiti i na najvišu stepenicu, onu predsjednika HNS-a na posljednjim izborima, no od kandidature je na kraju odustao iako je navodno imao velike šanse za pobjedu nad Davorom Šukerom.

Kao je tportal tada pisao, njegova kandidatura bila bi prevelik rizik jer bi zbog svoje dvojake uloge, one potencijalnog šefa HNS-a te saborskog zastupnika, kršio Zakon o sportu te Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

  • +11
Marijan Kustić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Špekuliralo se kako bi zbog izbora u HNS-u Kustić mogao napustiti zastupničku fotelju, no tada bi mu plan opet osujetila odredba prema kojoj dužnosnici 12 mjeseci od prestanka obavljanja svoje funkcije ne smiju prihvatiti imenovanje ili stupiti u radni odnos kojim bi bili u sukobu interesa za vrijeme obnašanja funkcije.

Želi pomladiti stranku

U isto se vrijeme kuhala politička kaša u Ličko-senjskoj županiji. Početkom ove godine Predsjedništvo HDZ-a raspušta tamošnji ogranak stranke, kojem je na čelu bio Darko Milinović.

Otad se čekaju novi izbori koji nikako da se dogode. Naime, nekoliko su puta otkazivani, što je Milinovića navelo da potpuno otkaže poslušnost Plenkoviću i zaprijeti dolaskom 200 njemu lojalnih ličkih HDZ-ovaca ravno na Trg žrtava fašizma u Zagreb.

Sudar kod Bobote

Kustić je u lipnju izazvao prometnu nesreću kod Bobote u kojoj je nekoliko osoba ozlijeđeno. Ozlijeđen je bio i njegov suputnik u BMW-u Tomislav Madžar, savjetnik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i dugogodišnji liječnik Hrvatskog nogometnog saveza. Ovaj se dvojac vraćao s dodjele Trofeja Hrvatskog nogometnog saveza u Vukovaru.

Tu u priču ulazi Kustić, koji je svoju kandidaturu za šefa ličko-senjskog HDZ-a istaknuo tek neki dan i tako postao glavni protukandidat Darku Milinoviću. Za razliku od njega, Kustić uživa potporu Zagreba.

Na naše pitanje zašto se kandidirao, kaže kako stranku treba pomladiti te kako ga je na kandidaturu potaknula podrška članova i članica stranke.

'Smatram da županija zaslužuje veći iskorak', napominje za tportal.

Što nije naveo u imovinskoj kartici

No pojedine crtice iz njegove biografije mogle bi dobro sjesti političkim suparnicima. Neopravdano, tvrdi Kustić, jer je on čist. Iza njega je burna brakorazvodna parnica, poslije koje su ostali novinski napisi kao podsjetnik na to. Bivša ga je supruga svojedobno optužila da mu je Zdravko Mamić financirao kampanju za gradonačelnika Novalje 2016.

Nije mu drago što ga za to pitamo jer mu je najvažniji interes zajedničke djece. 'Sve je to iza nas. Mi smo to riješili', ističe, ne želeći zbog njih ulaziti u detalje.

Pitamo ga i za kaznu koju mu je nedavno odrezalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, Kustić ni u jednoj svojoj imovinskoj kartici nije u rubrici 'Podaci o obvezama' prijavio da otplaćuje kredit. Povjerenstvo je tražilo izvadak iz Fine iz kojeg je vidljivo kako 'dužnosnik na dan 22. ožujka 2018. g. ima ukupne obveze po osnovama u iznosu od 1.356.473,53 kune te da je stanje blokade 1.422.128,17 kuna'.

Kustić je Povjerenstvu, a i nama, pojasnio kako nije on nositelj kredita, već bivša supruga te da je on bio jamac na kojeg je spala otplata.

Spočitnuli su mu i činjenicu da u imovinskoj kartici nije naveo ni druga članstva i funkcije iako ih je obnašao u vrijeme saborskog mandata, i to funkciju predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Novalja i člana Izvršnog odbora HNS-a od travnja 2014. do srpnja 2017.

Ono što u kartici jest naveo suvlasništvo je nad dvije njive u Općini Kolan, koje je stekao nasljeđivanjem. Osim toga, nema druge nekretnine, ni štednju, pa čak ni automobil.