TEŠKE OPTUŽBE

Dekanica pogoduje sebi i rodbini, MZOS godinama šuti?!

05.12.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Dekanica Međimurskog veleučilišta (MEV) Nevenka Breslauer u posljednjih je nekoliko godina donijela cijeli niz nezakonitih i spornih odluka kojima je pogodovala sebi, svojim rođacima i prijateljima, a nedavno je konačno na MEV-u zaposlila svojeg sina mada su njegove kvalifikacije za držanje nastave na Veleučilištu najblaže rečeno sporne jer je završio samo učiteljski fakultet, upozorava profesor Dejan Vinković

Naš ugledni fizičar, podrijetlom iz Čakovca, koji trenutačno predaje u Splitu, ističe da je 2013. dao ostavku na mjesto člana Upravnog vijeća MEV-a jer nije htio sudjelovati u nezakonitim zbivanjima te da već gotovo tri godine uzaludno upozorava resorno ministarstvo na ovaj slučaj.

Promijenila statut za svoj reizbor

Prema Vinkoviću, Breslauer je nelegalno izmijenila privremeni Statut, potom donijela novi te formirala novo Stručno vijeće i obavila natječaj za dekana u prosincu 2011. u samo dva mjeseca prije sjedanja ondašnjeg ministra Željka Jovanovića u fotelju kako bi si osigurala reizbor. Naime, prema Statutu koje je donijelo Stručno vijeće koje je ona protuzakonito formirala, samo je jedna osoba, ona sama, imala potrebne kvalifikacije da se prijavi na njega. Sve to očito ne bi mogla napraviti da nije imala i podršku tadašnje predsjednice Upravnog vijeća Stanislave Rogić, ujedno i tadašnje tajnice MZOS-a.

Pomogla sinu da diplomira

No cijela priča, kaže Vinković, počela je još ranije. Naime, 2010., sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na MEV se prebacio dekaničin sin Vlatko Breslauer. Povjerenstvo koje je odlučivalo o studentima prelaznicima donijelo je odluku da se od 13 studenata samo njemu odobri studiranje na teret Ministarstva iako se ni po čemu nije isticao od drugih kandidata. Od pet članova Povjerenstva, dvije članice su bile u rodbinskoj vezi s Vlatkom Breslauerom: privremena dekanica Nevenka Breslauer i voditeljica studentske službe Željka Breslauer-Mesarić.

Drago Francišković, profesor na MEV-u, u svibnju 2011. uočio je da je dekaničinom sinu Vlatku u ISVU sustavu upisana ocjena izvrstan iz njegovog kolegija, a da je on nije upisao. Slučajem se bavilo i Općinsko državno odvjetništvo, no on je konačno odbačen uz obrazloženje da MZOS nije utvrdio nepravilnosti. Francišković je prijavio slučaj, odnio je i pobjedu na sudu nakon što je tužen za klevetu, no dekanica ga stegovnim postupcima istiskuje s Veleučilišta, a njezin sin Vlatko dobiva diplomu.

Pogodovanje sebi, drugom sinu, obitelji i prijateljima

Na stranici Vinkovic.org naš fizičar navodi još cijeli niz nepravilnosti koje bi ovdje bilo teško sve predstaviti. Uz brojne dokumente kojima dokazuje protuzakonite radnje nedavno objavljuje još dva novija. Prvi od 16. rujna 2014. sadrži zapisnike Upravnog vijeća koji dokazuju nezakonite promjene Statuta u korist dekanice te dokumente koji pokazuju pogodovanje njezinom sinu kod upisa na MEV i kod dobivanja ocjena. Drugi, od 19. rujna, pokazuje kako dekanica pokušava opravdati svoje postupke, a zapravo se još dublje ukopava u nezakonitosti.

MZOS se time bavi i bavi...

U cijeloj ovoj priči posebno je zanimljivo to da Ministarstvo uporno nije provodilo upravni nadzor nad radom Veleučilišta, čak ni kada se njime sredinom 2011. počeo baviti DORH. MZOS se, ističe Vinković, o slučaju očitovao samo na osnovi dokumentacije koju mu je slala sama dekanica.

Budući da je Vinković u međuvremenu, kako sam tvrdi, predstavio dokumente koji nedvojbeno dokazuju nezakonitosti, pokušali smo doznati je li se stvar pomaknula s mjesta.

Na naše prošlotjedne upite zna li ministar Vedran Mornar za spomenuti slučaj i Vinkovićeve optužbe te je li nešto poduzeo, iz Uprave za visoko obrazovanje dobili smo kratko i tajnovito priopćenje:

'Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta upoznato je s dijelom navoda koji se tiču poslovanja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Budući da je u tijeku utvrđivanje činjeničnog stanja, te se u tom cilju vode intenzivni razgovori s predstavnicima Upravnoga vijeća veleučilišta, MZOS nije u mogućnosti dati odgovor na postavljena pitanja.

Vezano uz etičnost zapošljavanja srodnika na visokim učilištima, MZOS je u srpnju 2014., po formiranju Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju i u skladu s mandatom toga tijela, uputilo zahtjev za mišljenjem, kako bi se izradile institucionalne preporuke.'

U telefonskom razgovoru zamolili smo tajnicu dekanice da nam iz uprave službeno za tportal.hr komentiraju optužbe prof. Vinkovića, međutim do 16 h nismo dobili nikakve odgovore.