SVJETSKI GOSPODARSKI FORUM

Davos u znaku snijega i Papine poruke o 'odgovornosti' i produbljenja jaza

23.01.2018 u 11:36

Bionic
Reading

Dan nakon upozorenja na lavine u švicarskom skijalištu Davosu, u utorak ondje počinje Svjetski gospodarski forum (WEF) koji okuplja svjetsku elitu. Uoči skupa papa Franjo i međunarodna agencija Oxfam upozoravaju na dramatično produbljenje jaza u raspodjeli bogatstva i pozivaju da se brine o siromašnima

Glavna briga organizatora godišnjeg okupljanja svjetske elite nisu geopolitički, financijski i klimatski izazovi već obilan snijeg - 159 centimetara napadalog u šest dana koji bi mogao poremetiti dolaske elite, 70 političkih vođa, stotina vodećih ljudi iz poslovnog svijeta i selebritija jer Forum tradicionalno ugošćuje osobe iz svijeta spektakla, piše agencija AFP. 

Svjetska elita velika je dobitnica ekonomskog oporavka o čemu je progovorila međunarodna humanitarna organizacija Oxfam dan uoči početka WEF-a objavom izvješća o rastu jaza između najbogatijih i ostatka svijeta. Ilustrativno, 42 osobe posjeduju bogatstva koliko i najsiromašnija polovica svijeta, a prošle godine bilo ih je nešto više, 61 osoba u odnosu na ostatak, poručio je Oxfam.

Zbog rastuće nejednakosti humanitarne organizacije pozvale su elite da konačno nešto i učine umjesto što stalno izražavaju zabrinutost, a papa Franjo u ponedjeljak navečer pozvao je na 'odgovornost prema siromašnima'.

'To je moralni imperativ, odgovornost koja se tiče svih nas, stvoriti primjerene uvjete da svatko može živjeti dostojanstveno. Ne možemo šutjeti pred patnjama milijuna osoba kojih je dostojanstvo povrijeđeno niti možemo ići naprijed praveći se da siromaštvo i nepravda koji rastu nemaju svog uzroka', poručuje Papa kao glasnogovornik potrebitih i isključenih, onih koji nisu pozani u Davos.

Papa je i u 2014. pozvao svijet da 'odlučno' krene u borbu protiv društvene isključenosti i zatražio "bolju preraspodjelu bogatstva i stvaranje radnih mjesta". 

Indijski premijer Narendra Modi u Davos dolazi u pratnji dvojice majstora joge i trebao je biti ovogodišnja zvijezda nakon što je to lani bio kineski predsjednik Xi Jinping, no račune mu je pomrsio američki predsjednik Donald Trump koji je ipak odluči doći pošto je privremeno razriješena kriza financiranja savezne vlade. 

Kao lideri dviju najvećih i najsnažnijih demokracija u svijetu Modi i Trump mogu 'pogurati' sve zamisli koje požele, piše agencija Reuters.

  • +3
Svjetski ekonomski forum u Davosu Izvor: Reuters / Autor: Arnd Wiegmann/Files

Trump, prvi američki predsjednik koji dolazi u Davos nakon Billa Clintona 2000., u Davosu će vjerojatno braniti svoj politički kredo 'Amerika na prvom mjestu', kojim je i pobijedio na izborima.

Indijski premijer i njegov kanadski kolega Justin Trudeau otvaraju skup koji se održava ove godine pod nazivom 'Graditi zajedničku budućnost u razlomljenom svijetu', a francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se time vraća na međunarodnu scenu nakon dogovora o nastavku velike koalicije te britanska premijerka Theresa May trebali bi braniti liberalno tržište.  

Lani je skupom u Davosu dominirao kineski predsjednik Xi koji je svoj govor usredotočio upravo na protivljenje protekcionizmu čime je Kina postala novi zagovornik slobodne trgovine nasuprot Trumpu. 

Očekuje se da će također da će Macron i Merkel braniti svoja stajališta o migraciji i sigurnosti čime će predstaviti svojevrsnu platformu protiv Trumpa - liberalnu, centrističku viziju Europe, piše agencija Reuters.

Forum se održava u vrijeme općeg optimizma zbog rasta svjetskog gospodarstva. Međunarodni monetarni fond (MMF) u ponedjeljak je opet povećao predviđanja rasta za 2018. i 2019., računajući na pozitivne učinke koje će polučiti porezna reforma u Sjedinjenim Državama.