PRVI PUT U HRVATSKOJ

Danas počinje državna matura!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.02.2010 09:49
  • Objavljeno 19.02.2010 u 08:22
DRŽAVNA MATURA

DRŽAVNA MATURA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Ivanov

Nešto manje od 6.800 maturanata u Hrvatskoj izići će danas na ispite iz izbornih predmeta psihologije i informatike, čime i službeno počinje državna matura koja se ove godine prvi put polaže u Hrvatskoj

Od ukupno 32.444 maturanta, koliko ih je ove godine prijavilo polaganje državne mature, psihologiju je izabralo oko 4.000 učenika, a informatiku 2.800, doznaje se u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji provodi maturu i vrednuje ispite.

Ispit iz psihologije traje 80 minuta (od 9 do 10.20 sati), a iz informatike 90 minuta (od 11.30 do 13 sati).

Nakon što se vrednuju, rezultati ispita unijet će se u bazu NISpVU (Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta) i 30 dana nakon pisanja ispita bit će dostupni učenicima.

Riječ je o izbornim predmetima čije polaganje nije obvezno, ali će se posebno bodovati pri upisu na pojedina visoka učilišta na koja su se učenici prijavili.

Maturanti gimnazija, koji obvezno polažu maturu, veći su interes iskazali za Psihologiju koju je prijavilo njih 2.553, dok ih se za Informatiku odlučilo 887. U srednjim strukovnim školama, u kojima ispiti državne mature nisu obvezni, vlada veći interes za informatiku, koju je prijavilo čak 1.850 učenika četvrtih razreda.

Državna matura od ove je godine obvezna za sve gimnazijalce, a učenici četverogodišnjih strukovnih škola moraju položiti ispite državne mature ako se žele upisati na studij. Osim njih, ispite državne mature polažu i osobe koje su srednju školu završile prijašnjih godina te osobe koje školovanje završavaju (ili su završili prijašnjih godina) u inozemstvu, a žele se upisati na visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj.

Ispiti iz triju obveznih predmeta (hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika) i 15 izbornih (po odabiru učenika) polagat će se tijekom tri i pol mjeseca, do 2. lipnja, a ukupni rezultati bit će poznati 1. srpnja.

Za polaganje se prijavilo ukupno 32.444 redovnih učenika srednjih škola u Republici Hrvatskoj (oko 12.669 gimnazijalaca i oko 19.775 učenika strukovnih četverogodišnjih škola). Osim njih, ispite državne mature prijavila su 4.794 pristupnika koji su školovanje završili prijašnjih godina te 1.573 pristupnika koji školovanje završavaju ili su završili izvan Republike Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi