AFERA 'MaiLOVI'

Dalija Orešković: Sve upućuje na elemente kaznenog djela, cilj ovdje ne opravdava sredstva!

10.05.2018 u 12:40

Bionic
Reading

Nakon što su u javnost procurili mailovi Martine Dalić, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, koji su potvrdili crno na bijelo da su u izradi lex Agrokora sudjelovali ljudi koji su kasnije bili u izvanrednoj upravi, potom i savjetnici, otvorila su se brojna pitanja, od onoga ima li tu sukoba interesa do toga ima li kaznenog djela. Za tportal na njih odgovaraju bivša i sadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković i Nataša Novaković te nekadašnji član Povjerenstva Zorislav Antun Petrović

Dalija Orešković, odvjetnica i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, smatra da se, ako je točno i vjerodostojno ono što se pojavilo u medijima u posljednja dva dana, itekako dovodi u pitanje vjerodostojnost ministrice Dalić i premijera Andreja Plenkovića, a donekle i ministra financija Zdravka Marića.

'Evidentno je to da su bili upućeni u procese, a neprihvatljivo je to da se u jednoj demokratskoj državi pogoduje privatnoj interesnoj skupini na način da joj se omogući sudjelovanje u izradi zakona od kojeg će sami kasnije izvlačiti vrlo visoku, lukrativnu korist', smatra Orešković.

Drži da je nedopustivo to da se daleko od očiju javnosti donosio lex Agrokor, ali da su još sramotnije izjave i reakcije Dalić i Plenkovića na ono što mediji propituju.

'To kako premijer pokušava opravdati situaciju je sramotno jer ne možete reći da su oni ovdje štitili gospodarstvo. Cilj nije mogao opravdati sredstva. Problem je postojao i trebalo je naći rješenje, ali ne na tuđi račun te omogućiti povlaštenoj skupini da zaradi. Očito je to jasno svima, osim premijeru', ističe Orešković.

>>> Martina Dalić napisala je 'lex Agrokor' uz pomoć Čačićeva i Škegrina igrača

'Institucije se trebaju pozabaviti svime, a težina objavljenih informacija upućuje na to da bi se ovim slučajem prije svega trebao pozabaviti DORH. Ovo se može podvesti pod određene odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa (ZSSI), ali mislim da je to puno manje bitno u odnosu na težinu radnji. Sve upućuje na kaznenopravnu odgovornost, a ima li je, trebaju utvrditi institucije', kazala je za tportal Orešković.

Zorislav Antun Petrović, bivši član Povjerenstva i borac protiv korupcije, istaknuo je da osobe koje sudjeluju u kreiranju zakona ne smiju biti kasnije uključene u njegovu provedbu.

'Upravo zbog toga i u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa postoji takva odredba. Dok sam bio u Povjerenstvu, imali smo slučaj državnog tajnika koji je sudjelovao u izradi nekog propisa, a neposredno poslije isteka mandata zaposlio se u tvrtki koja je od njega imala koristi. Ovdje je jedina razlika u tome što nisu u pitanju državni dužnosnici, ali načelno je stvar ista. Čak je bilo i gore jer sve donedavno nismo znali tko je sudjelovao u kreiranju zakona', zaključio je Petrović.

I dok je DORH jučer priopćio da postupa po nekoliko kaznenih prijava vezanih uz Agrokor i 'razmatra relevantnost informacija objavljenih u javno dostupnim izvorima', Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, navela je da oni prate situaciju, ali da im dosad objavljeni podaci nisu još dali nekakva konkretna saznanja da bi otvarali predmet.

'Znamo da je DORH uključen. Pratimo situaciju i ispitat ćemo okolnosti', zaključila je Novaković.

  • +20
Izvješće o primjeni lex Agrokora na sjednici Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL