salve optužbi

Đakić: Mlinarić je teško izvrijeđao sve koji su podržali Zakon o civilnim stradalnicima, obmanjujući javnost da se njime želi podilaziti agresoru

13.07.2021 u 15:04

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Josip Đakić (HDZ) u utorak je odbacio „bestijalno obmanjivanje javnosti“, odnosno kritike koje je proteklih dana na prijedlog zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata iznosio zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe

Klub HDZ-a zgrožen je bestijalnim obmanjivanjem javnosti u pogledu zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Mlinarić je teško izvrijeđao sve koji su zakon podržali, obmanjujući javnost da se njime želi podilaziti agresoru, suradnicima, doušnicima, njihovim obiteljima“, rekao je Đakić u slobodnom saborskom govoru.

Saborskom kolegi je poručio da bi trebao znati da su udruge civilnih stradalnika dugo očekivale taj zakon i poslale mu pismo u kojem jasno kažu da je taj zakon posljednja šansa priznanja njihove žrtve.

„Za majke poginule djece, obitelji poginulih i nestalih civila, za invalide, ovaj je zakon iskaz poštovanja i pripadnosti našoj domovini, iskaz važnosti njihove žrtve i doprinos stvaranju neovisne države“, izjavio je HDZ-ov zastupnik.

Upitao se i tko su ljudi koji mogu tako „monstruozno napadati zakon koji je zapravo dug države i društva prema nevinim žrtvama Domovinskog rata“.

Ne možemo se suglasiti s optužbama koje govore o svemu, samo ne o istini, koje vrijeđaju žrtvu, naglasio je Đakić i poručio Ćipi da je prešao svaku granicu kao branitelj, zastupnik, političar, „sijevajući salvama optužbi koje nemaju utemeljenje“.

Tisuće djece ostale bez vrtića

Vesna Vučemilović (DP) skrenula je pozornost na činjenicu da Hrvatska, unatoč negativnim demografskim trendovima i iseljavanju, ima problema kod upisa djece u vrtiće.

Očekivali bi da problema nema, no kako je Hrvatska često država apsurda - to nije slučaj, rekla je zastupnica pa upozorila da je u Zagrebu bez mjesta u vrtićima ostalo 2700 prijavljene djece, u Splitu preko 500, u Našicama njih 30-ak.

Nedostaje nam i 3000 odgajatelja u vrtićima, naglasila je te kritizirala odluku nove zagrebačke vlasti da ukine mjeru roditelj-odgajatelj. „Umjesto da radi na njenom unaprjeđenju, novi ju je gradonačelnik odlučio zaustaviti za sve nove korisnike“, kazala je.

Marijana Puljak (Centar) upozorila je kako se Festival bespravne gradnje i uništavanja prostora, kakav je nedavno održan u Vruji, održava diljem Jadrana, na kojem se uništava opće, pomorsko dobro, pa ćemo mic-po mic uskoro zabetonirati cijelu obalu.

Iznijela je slučaj iz mjesta Krila Jesenice koje je dom stotinjak turističkih brodova kojima je postala pretijesna postojeća luka, pa u posljednje vrijeme parkiraju na javnoj uređenoj plaži.

Legitimno je da brodari traže mjesto za brodove, no inzistiraju na proširenju luke i namjerili su se uništiti javnu plažu, kazala je zastupnica.

Andreja Marić (SDP) opetovano je kritizirala vladajuće kad je u pitanju pandemija covida i kampanju cijepljenja. Kampanja je manjkava, trebat će uložiti dodatne ljudske i financijske uvjete u promociju, Stožer je kontaminiran, kazala je.

Pozvala je da se ljude stimulira na cijepljenje te poručila kako cijepljenje nije čipiranje, a nuspojave su zanemarive. Virus je među nama, na jesen prijeti novi val ako se ne cijepimo u dovoljnom broju, naglasila je Marić.

Što je sa hitnom helikopterskom službom?

Rada Borić (ZLB) upitala je zašto još nije ustrojena hitna helikopterska medicinska služba s obzirom da je ministar zdravstva Vili Beroš lani u lipnju rekao da je to prioritet.

Godišnje imamo 300 poginulih u prometu i 23 tisuće umrlih od srčanih i moždanih udara. Želimo li brinuti o turistima ta nam služba treba, rekla je Borić ustvrdivši kako bi se njenim ustrojavanjem smanjila smrtnost i invalidnost, skratilo vrijeme oporavka i povratka na rad.

Marija Selak Raspudić (Most) pozvala je da se poboljša status dijabetičara kojih je, procjenjuje se, oko pola milijuna. „To je ogroman broj, a trend je rastući“, kazala je te pozdravila najavu da će, nakon puno godina, inzulinske pumpe biti stavljene na HZZO-ovu listu pomagala.