vruća rasprava

Mlinarić opleo po HDZ-u: Razgranali su pipke vlasti, mogu provesti i Zakon o civilnim stradalnicima kako bi povlađivali okupatoru

12.07.2021 u 11:41

Bionic
Reading

Zastupnik Stipo Mlinarić (DP) u ponedjeljak je opetovano kritizirao zakonski prijedlog o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, ocijenivši kako će on proći, neovisno o tome „koliko se narod nad njim zgražao, a branitelji negodovali“

„Činjenica je da se taj zakon donosi kako bi se povlađivalo okupatoru, relativizirao Domovinski rat i osigurala financijska neovisnost birača četničke stranke Gorana Hadžića, SDSS-a“, ocijenio je Mlinarić u slobodnom saborskom govoru. Izglasavanje zakona pripisao je moći koju vladajući HDZ ima.

HDZ je, ocijenio je, razgranao pipke vlasti u svim institucijama, ima toliku moć na lokalnoj i nacionalnoj razini da može provesti odluku kakvu god želi, što će se dokazati i kod spomenutog zakona.

„Koliko kod se narod nad tim zgražao, branitelji negodovali, zakon će proći, HDZ ima toliku moć da će uvijek naći načina da potroši nekog heroja i legendu Domovinskog rata, kako bi se preko njegove karizme ušutkalo branitelje, jer oni neće dignuti šator pred HDZ-ovim ministarstvom, premda ono nastavlja politiku ministra protiv kojeg su prosvjedovali, a i on sam s njima“, rekao je zastupnik.

Hrvatski brod vode gusari

Bio je vrlo je kritičan prema aktualnoj vlasti, ustvrdivši, uz ostalo, da „hrvatski brod vode gusari, a ne nacionalno svjesni političari“.

Slobodan je govor i neću ga komentirati, bez obzira što god vi izgovorili, kako ste nas opisali, vi ćete sigurno pobijediti na izborima, kroz smijeh mu je uzvratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Zvonimir Troskot (Klub Mosta) osvrnuo se na najavu nove zagrebačke vlasti o ukidanju mjere roditelj- odgojitelj. Rekao je da bi bilo bolje da se uvela mjera roditelj-odgojitelj na pola radnog vremena.

Time bi se, ističe, uštedjelo oko 250 milijuna kuna, zaštitilo roditelje u radom odnosu, potaknulo poduzetništvo, te rasteretilo vrtićke kapacitete.

„Nažalost ne vidim strategiju. niti srednjoročnu, niti dugoročnu u upravljanju predškolskim odgojem a gradska uprava ovim potezom neće moći odgovoriti na dinamiku i pritiske tog sustava, a djeca čekaju”, kazao je Trokot.

Referendum o uvođenju eura

Marijan Pavliček (HS) ponovio je da će Suverenisti u listopadu pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma o uvođenju eura.

Uvođenje eura preko koljena i na brzinu je plod osobnih ambicija, a ne pomno osmišljene nacionalne strategije. Dosta je bio da Hrvatska bude samo redak u nečijem životopisu, dosta je bilo dodvoravanja briselskim moćnicima, Hrvatska mora imati suverenu politiku”, istaknuo je Pavliček dodavši da o uvođenju eura ne mogu odlučivati pojedinci već isključio hrvatski narod putem referenduma.

Katarina Nemet (Klub zastupnika IDS-a) pozvala je na porezno i parfiskalno rasterećenje turističkog sektora i upozorila na problem neprijavljivanje gostiju i neplaćanje boravišne pristojbe.

„Neprijavljivanjem gostiju u velikoj mjeri se zakidaju javni proračuni”, rekla je Nemet i pozvala na promjenu zakonskog okvira odnosno vraćanje ovlasti nadzora na lokalne jedinice.

Nemet je također izrazila nadu da se ovogodišnja turistička sezona neće prekinuti sredinom kolovoza.

U ovom desetljeću na raspolaganju 30 milijardi eura

Grozdana Perić (HDZ) istaknula je niz pozitivnih pokazatelja za hrvatsko gospodarstvo, među kojima su i podaci Državnog zavoda za statistiku za prvi kvartal ove godine, po kojima je Hrvatska imala rast BDP-a od 5, 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I Europska komisija je poboljšala svoju prognozu za Hrvatsku za tekuću godinu s 5 na 5, 4 posto rasta BDP-a, rekla je zastupnica napominjući kako nas očekuje i nastavak rasta investicija uz potporu sredstava Plana za oporavak i otpornost. Optimizam je potkrijepljen prošlotjednim uručenjem prihvaćenog NPOO, Hrvatskoj je na raspolaganju 6, 3 milijardi eura nepovratnih sredstva i 3, 6 milijardi povoljnih zajmova, podsjetila je.

Hrvatska u ovom desetljeću ima na raspolaganju 30 milijardi eura, to je ogroman potencijal i poluga za snažan ekonomski rast i razvoj koji moramo iskoristiti, poručila je Perić.