'NE MAŠTAJTE VELIKU SRBIJU'

Dačić o Bljesku: Pravda je spora i nedostižna

01.05.2014 u 20:44

Bionic
Reading

Za Srbe stradale u operaciji Bljesak pravda je spora i nedostižna, ocijenio je srbijanski vicepremijer Ivica Dačić u četvrtak, na 19. godišnjicu oslobađanja hrvatskog teritorija zapaden Slavonije koju Srbija obilježava komemoracijom za poginule srpske žrtve, prenose agencije

Za Dačića je neshvatljivo da se godinama govori o borbi protiv ratnih zločina, no da za 'akciju u kojoj je stradalo više tisuća ljudi, a velik broj je protjeran, malo je odgovornih za to procesuirano', prenosi Tanjug.

'To je dokaz da pravda ipak nije u svemu, kako se kaže u poslovici, spora, ali dostižna. Ona je u ovom slučaju bila spora i nedostižna', rekao je Dačić novinarima.

Nijedan srbijanski dužnosnik nije prisustvovao parastosu za srpske žrtve u crkvi sv. Marka u Beogradu.

Parastosu je bio nazočan predsjednik Dokumentacijskog centra 'Veritas' Savo Štrbac koji je ustvrdio da su sudovi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu te Međunarodni sud za ratne zločine u den Haagu pokazali da su im srpske žrtve manje vrijedne.

'Ispada da srpske žrtve nisu vrijedne', rekao je Štrbac.

'Ne maštajte Veliku Srbiju'

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) istaknuo je kako bi Dačić trebao znati da je agresiju na RH počinila bivša Jugoslavija, a današnja Srbija, zajedno sa svojim saveznicima, te da je JNA isključivo bila na strani agresora, 'Okrenite se budućnosti, kažite istinu, zamolite oprost u ime svoga naroda, platite ratnu i inu štetu i ne maštajte i dalje - Veliku Srbiju', poručio je Pavković.


Srbi su žrtve lošeg imidža u međunarodnoj zajednici, drži Štrbac i poručuje da tu 'holivudsku' sliku o Srbima kao 'lošim momcima' treba ispraviti.

Sudovi u susjednim zemljama i u den Haagu za zločine nad Srbima uglavnom su izricali oslobađajuće presude, a ako su kazne i bile izricane bile su minimalne i 'uvreda su za žrtve', rekao je Štrbac, a prenosi agencija Beta.

Protutužbom Srbije protiv Hrvatske za genocid obuhvaćeni su 'Bljesak', 'Oluja', 'Maslenica', 'Medački džep' i 'Miljevački plato', nabrojao je Štrbac akcije oslobađanja hrvatskog teritorija.

Beta prenosi da je prema podacima 'Veritasa' u Bljesku izbjeglo više tisuća hrvatskih Srba, da je poginulo ili nestalo 283 Srba, od kojih 104 civila i 11 policajca.

Među žrtvama, je prema podacima Veritasa, 55 žena, 11 malodobnih osoba i 73 osobe starije od 60 godina.

U zadnje četiri godine ekshumirano je 145 posmrtnih ostataka iz masovnih i pojedinačnih grobnica, od čega je 79 identifiicirano.

Postrojbe Hrvatske vojske počele su 1. svibnja 1995. vojno-redarstvenu akciju Bljesak kojom su oslobodile 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija što su ga gotovo četiri godine u okupaciji držali srpski pobunjenici, pristaše velikosrpske agresije.