prosvjedna nota

Dačić napao Europsku uniju: Tesla je toliki Hrvat da bi završio u Jasenovcu

09.05.2020 u 18:02

Bionic
Reading

Srbija je uputila prosvjednu notu europskoj povjerenici za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyi Gabriel zbog toga što je na internet prezentaciji Europske unije znanstvenik Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat, izjavio je u subotu srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić

'Oni su u materijalu za obrazovanje mladih ljudi napomenuli da je Tesla čuveni Hrvat koji je otkrio rendgenske zrake', rekao je Dačić za TV Pink.

Dodao je da bi Tesla završio u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac da je živio u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata. 'Eto, toliko je on Hrvat', zaključio je Dačić.

Ivica Dačić na TV Pinku Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Srpski mediji pišu da je Nikola Tesla rođen u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriju današnje Hrvatske, ali da nikada nije živio u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni svećenik i obično se o njemu govori kao Amerikancu srpskog porijekla, budući da je veći dio života proveo u SAD-u i da je umro u New Yorku kao američki državljanin, pišu mediji iz Srbije.

Srpsko-hrvatski spor oko Tesle kulminirao je prošle godine kada je Hrvatska odlučila na Svjetskoj izložbi 'Dubai Expo' 2020. godine Teslu predstaviti kao hrvatskog znanstvenika i inovatora.

  • +10
Sjednica Skupštine Srbije Izvor: Pixsell / Autor: Srđan Ilić

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije najoštrije je osudilo, kako je reklo, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji naučnika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao 'Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi'.

'Nikola Tesla pripada svijetu po svojim znanstvenim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom porijeklu. Nikakvi tragikomični pokušaji krivotvorenja tu jednostavnu istinu ne mogu promijeniti', priopćilo je srpsko Ministarstvo kulture.

Hrvatska Teslu, koji je porijeklom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog znanstvenika i inovatora koji je najveći dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje je i ostvario sve svoje izume, prenosi Slobodna Bosna.

Osim toga, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uručilo je danas veleposlaniku Republike Sjeverne Makedonije u Srbiji prosvjednu notu povodom tiskanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je da spomen NDH evocira uspomene građana Srbije i srpskog naroda na najmračnije razdoblje u novijoj povijesti, te zatražilo od službenog Skopja da odmah povuče spornu poštansku marku.