crnogorski predsjednik u hrvatskoj

[FOTO/VIDEO] Milanović primio Milu Đukanovića: Nakon izjave da su prava Srba u Crnoj Gori danas više ugrožena nego u Pavelićevoj Hrvatskoj može jedino letjeti šaka

16.09.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović u posjetu je Hrvatskoj. Sastao se s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, a u Zagrebu će se sastati i s predsjednikom Sabora i Vlade Gordanom Jandrokovićem i Andrejom Plenkovićem

'Dragi Milo, poziv je uslijedio nakon onih čudnih i nezgodnih događaja u Cetinju. Uzvratni posjet se ionako trebao dogoditi, no ovi događaji su ga samo ubrzali. Moja želja je da damo podršku Crnoj Gori kakvu poznajemo', kazao je Milanović na Pantovčaku.

Kazao je da je Crna Gora na pragu Europske unije. 'Sumnjam da Srbija ima iskren cilj ulaska u EU. Treba li ići selektivno ili čekati da svi uđu. To je pitanje za milijun dolara', dodao je.

'Moj zadatak je bio da svojim sugovornicima s najviše razine na Zapadu, a Crnu Goru vidim na Zapadu, da im skrenem pozornost na ovo što ne vide. Nije da se prave da ne vide, rado bi da im netko kaže i to je moj zadatak. Đukanović nakon susreta s predsjednikom Sabora i Vlade ide na Brijune, na kojima ćemo se još družiti', kazao je.

  • +7
Zagreb: Zoran Milanović i Milo Đukanović dali su medjima izjave nakon sastanka Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Đukanović je rekao da zahvaljuje na dobrom odabiru termina za posjet. 'Dominantno smo bili fokusirani na pitanja europske i euroatlantske perspektive. Ponovio sam da je za nas europska i euroatlantska budućnost zapadnog Balkana jednaka stabilnosti. Zato nas pogađa deficit pažnje s europskih adresa, a na zapadnom Balkanu ne može biti vakuum. Gdje nedostaje inicijativa, nastanjuju se interesi drugih. Onih koji nastupaju s vrijednostima suprotnim od europskih vrijednosti', kazao je Đukanović.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/Pixsell

'Od Rusije i njenih satelita dobivamo signale da naš izbor za EU nije dobar izbor, a od susjeda koji najbolje poznaju regiju imat ćemo potporu u buđenju na bitnim adresama', dodao je.

'Dotakli smo se i pitanja bilateralne suradnje. Naša suradnja je kvalitetna, koristim priliku i da zahvalim RH na raznim vidovima podrške, i političke i materijalne, dobili smo deset tisuća doza cjepiva AstraZeneca...', nabrojao je Đukanović.

'Iskoristio sam posjet da predsjednika Milanovića upoznam s najnovijim političkim gibanjima. Crna Gora proživljava specifično iskustvo nakon prošlogodišnje promjene vlasti. Napravila se konfuzija u regiji i neki su vidjeli prostor da ostvare neostvarene ciljeve s početka 90-ih', dodao je.

'Crna Gora je ponosna na tekovinu građanske, sekularne države koja ubrzano usvaja europski okvir vrijednosti', kazao je crnogorski predsjednik.

Na pitanje ima li podršku međunarodne zajednice, kazao je: 'Pitanje je sazrijeva li pitanje o tome u unutrašnjoj političkoj javnosti. Vidjeli ste da sam bez oklijevanja dao mandat koaliciji koja je imala jedan mandat više od opozicije i time sam napravio neometan prijelaz vlasti. Nakon toga, nakon godinu dana iskustva nove vlade, vidimo da se sistematski urušavaju nekakve vrijednosti koje smo stekli i da je u potpunosti zaustavljena integracija Crne Gore u Europsku uniju', dodao je.

'Jako je dobro da je ova godina iskorištena kako bi ljudi u Crnoj Gori shvatili da svaka promjena nije dobra promjena. Kao predsjednik države i kao lider najveće parlamentarne stranke mislim da bi bilo blagotvorno da dođe do promjene. To će ovisiti o raspoloženju građana. Vrijeme je naš saveznik, stoga ne žalim ni za ovom godinom dana. Trideset godina smo imali kontinuitet vlasti. Crna Gora zahvaljujući kontinuitetu euroatlantske politike, mislim da ima podršku građanskom i sekularnom kontinuitetu. I to je sada napadnuto. Treba vrijeme da to postane jasno europskoj i domaćoj javnosti', napomenuo je.

Kazao je da nemaju vladu koja štiti interese Crne Gore. 'Poštovali su nalog Srpske pravoslavne crkve. Ona ne štiti nacionalne interese i moramo se pobrinuti da dobijemo takvu vladu', zaključio je.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na pitanje Milanoviću je li poslao ovim susretom poruku Beogradu i kakvu reakciju očekuje, odgovorio je: 'Naravno da je to poruka Srbiji i Beogradu. To je sasvim jasno. Prisjećam se svega onoga što je prilazila Hrvatska i malo-pomalo smo se rješavali utjecaja međunarodne zajednice kao kronične nezarazne bolesti. I uspjeli smo. Onog trena kada se posvetite sami sebi, a to nije loše, kada smo otklonili utjecaj međunarodne zajednice, Bruxellesa, Berlina... Posvetite se sami sebi, tu je treći višak. Pregovori Crne Gore se privode kraju. Što stoji između Crne Gore i Europske unije? Izbori u Francuskoj? Razumijem. Tko god da pobijedi na tim izborima, neće se ništa promijeniti. Nema prigovora koji su bili stavljeni Turskoj. U Njemačkoj neće doći do ozbiljnih promjena nakon izbora. Naš zadatak je da, poučeni iskustvom i Hrvatske i BiH, ljudima kažemo: tu se nešto događa. To što nema rata i krvi nije razlog da ljude držimo taocima. U proljeće sljedeće godine, tko god tamo bude na vlasti, ako to nije kvazicilj kao u slučaju Beograda, to treba podržati. Beograd? Ja ga ne ucjenjujem nikakvim ratnim odštetama. Nije državnički da se to izvlači, osim pitanja nestalih. Tu će morati dati odgovore', kazao je i dodao da nije Đukanović oldtimer jer je na vlasti od 1989.

Đukanović je odgovorio da su ovo iste podjele od ranije. 'Podjele postoje i ne smatramo ih svojom prednošću, no očito ćemo još dugo raditi na njihovom iskorijenjenju. Treba nam širi društveni konsenzus.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić/Pix

Što je pokazalo Cetinje? Postojale su manipulacije da se tamo pokušala promijeniti vlast. Nema govora o tome. Moramo prestati vjerovati tim manipulacijama koje postaju moćno sredstvo.'

Kazao je da je tri puta izlazio iz politike. 'U ovom trenutku Crna Gora bije bitku da sačuva svoju nezavisnost. Svatko tko može pomoći treba biti na braniku tih interesa', kazao je na pitanje treba li odstupiti s vlasti.

Crnogorski novinar pitao je koliko je važna podrška Hrvatske prilikom pristupanja Europskoj uniji. 'Hrvatska je veoma izdašno pomogla Crnu Goru na europskom putu', kazao je Đukanović.

Pitanje je postavio i Milanoviću i to da komentira izjavu Milorada Pupovca da se protusrpska propaganda prelila iz Crne Gore u Hrvatsku.

Kazao je da ne zna što je Pupovac točno rekao. 'Ako kažem da neću komentirati, reći će se da ga podcjenjujem, ako komentiram nešto što ne znam u zarez, zalutat ću. Borim se cijeli život protiv antisrpskog raspoloženja u Hrvatskoj', kazao je.

  • +16
Zoran Milanović i Milo Đukanović Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

'Cijela moja politička karijera, koja je sadržajna i intenzivna, borba je za prava onih koji su slabiji. Ojađenima politikom Beograda. Neki su se osilili, jaki su. Imaju nesrazmjerno velik prostor, s time da za njih skoro nitko ne glasa. Iskorjenjujemo antisrpstvo posljednjih 15-20 godina. Da netko kaže da se širi, hulja kao dim iz Cetinja u Hrvatsku. Onaj tko to tako vidi i misli da je istina, treba se pitati zašto je to tako. Mene su u ljeto u srpskim selima u Dalmaciji dočekali s hrvatskim zastavama. Ja ne pozivam Hrvate u BiH da mlataraju hrvatskim zastavama. Jedan od korjenčića hrvatsko-srpskih nesporazuma prije 150 godina bilo je isticanje srpske zastave u sjevernoj Hrvatskoj. Od toga su počeli problemi. Od provokativnog ponašanja u prostoru u kojem su Srbi bili manjina. Pozdravljam zrelu sugestiju gospodina Pupovca da poziva ljude da se ne odazovu inicijativi Aleksandra Vučića', kazao je Milanović.

Milanović je kazao da nije ispravno izvlačiti generalne zaključke iz činjenice da netko nekoga posjećuje, referirajući se na posjet Angele Merkel Beogradu.

'Sudim na osnovi onog što je aktualna politika Srbije prema Crnoj Gori. Ta politika kaže da je pravo Srbije da štiti ugrožena prava Srba u susjednim državama. Najprije su Karadžić i njegovi pozvali da se štite ugrožena prava Srba. Tako sada zovu Vučića da štite njihova prava. Moje je da upozorim na opasnu podudarnost', kazao je Đukanović. 'Članovi vlade Srbije kažu da je srpski svijet legitimni interes Srbije jer jedino tako mogu zaštititi interese Srba u regiji. SPC kao udarna igla i jedina prekogranična infrastruktura velike Srbije govori da ne postoji crnogorska nacija', istaknuo je Đukanović.

Na pitanje o autokefalnosti crnogorske crkve i zašto je to pitanje potegnuto tek prije godinu i pol, Đukanović je kazao: 'Bavili smo se i ranije tim pitanjem. Godine 1993. bio je pokušaj obnove autokefalne crnogorske pravoslavne crkve. Proces ima sporiju dinamiku nego što su politički procesi. Mora biti u dosluhu s autoritetima na pravoslavnoj globalnoj sceni. Nisu to pitanja koja se prelamaju preko koljena jer onda završe u krvoproliću', kazao je Đukanović.

Milanović je dodao: 'Izjava da su prava Srba danas više ugrožena nego u Pavelićevoj Hrvatskoj, nakon toga može jedino letjeti šaka. Takve stvari nije govorio ni Milošević. Ako te prečesto posjećuju, nešto nije u redu. Tamo gdje je netko tko je problematičan, toga se ide gledati i provjeravati. Dao bog da te ne posjećivali prečesto', zaključio je Milanović.