PJESNIK GENOCIDA

Crnogorski Bošnjaci ne žele slaviti Njegoša

07.11.2013 u 18:49

Bionic
Reading

'Njegoša nećemo slaviti', poručili su iz Bošnjačke stranke Vladi Crne Gore, koja je predložila da se dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, 13. studenoga, proglasi državnim praznikom

U Bošnjačkoj stranci (BS) smatraju nedopustivim da se 'državnim praznikom proglašava njegov rođendan, pogotovo ako se zna da su neke ideje njegovog djela (’Gorski vijenac’), u svojoj doslovnoj interpretaciji, bile idejni koncept i opravdanje izvođačima zločina i genocida nad islamskim stanovništvom u 19. i 20. stoljeću u Crnoj Gori i okruženju', piše Politika.rs.

Njegoša je i savjetnik predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, pisac Andrej Nikolaidis, nazvao genocidnim pjesnikom. U obranu Njegoša, njegova lika i djela, stao je crnogorski premijer Milo Đukanović. 'Neki mitomani i propovjednici mržnje htjeli su u Njegošu naći duhovnog oca i predvodnika. On nije bio pjesnik genocida niti inspirator zločina, nije pozivao u borbu protiv bilo kojeg naroda, već u borbu za slobodu', poručio je Đukanović.