trovanje vodom

Čovjeku je spržen jednjak, a institucije se loptaju: Tko je zakazao u slučaju Stanka Lakovića?

10.11.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Nakon što je Državni inspektorat lopticu odgovornosti u slučaju teške ozljede Stanka Lakovića poslije ispijanja mineralne vode Römerquelle u svibnju prebacio na policiju, ona je danas postupila isto. Naime tvrde da su svoj dio posla napravili na vrijeme i da je tek pet mjeseci kasnije Općinsko državno odvjetništvo zatražilo od njih da naprave dodatne izvide

Državni inspektorat (DIRH), kako je tportal jučer izvijestio, na teren je u slučaju Stanka Lakovića - Puljanina kojem je ispijanje minerale vode Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate, u kojoj je bila kiselina ili nešto slično, spržilo jednjak - izašao tek pet mjeseci nakon što se slučaj dogodio u jednom riječkom restoranu. Razlog za postupanje u listopadu, a nesretni događaj zbio se u svibnju, DIRH je obrazložio činjenicom da ih je tek tada o tome obavijestila policija, a dva tjedna nakon nje, u studenom, i Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Laković je, podsjetimo, u jedinom javnom istupu do sada ustvrdio da policija nakon poziva njegove supruge nije željela izaći na teren. Nakon što ga je odvezla hitna pomoć, utvrđeno je da nije imao alergijsku reakciju, nego da je popio 'neko korozivno sredstvo ili kiselinu'. Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je pak ustvrdio da su 'policiju, inspektorat i odvjetništvo na vrijeme izvijestili'. Tko su oni i kada se to dogodilo, nije precizirao, ali se može pretpostaviti da su liječnici, nakon što su sve utvrdili, po službenoj dužnosti prijavili to policiji.

Iz policije PU primorsko-goranske na naš jučerašnji upit danas odgovaraju kako je 'nakon provedenih izvida i prikupljenih obavijesti o konkretnom događaju u lipnju ove godine izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci'. Dodali su da je 'tijekom listopada ove godine od Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci policiji naloženo provođenje dodatnih izvida vezano za ovaj događaj'. O postupanju po naloženom također je, istaknuli su, izviješteno nadležno državno odvjetništvo.

  • +2
Voda Romerquelle Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Na kraju su dodali ono što je DIRH naveo jučer - da su o tom događaju u listopadu izvijestili područni ured Državnog inspektorata u Rijeci. Koji, sasvim očekivano, pet mjeseci nakon nemilog događaja nije mogao pronaći nikakve materijalne dokaze, nego samo porazgovarati s osobljem. Zašto je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci tek pet mjeseci nakon incidenta zatražilo od policije dodatne izvide, potpuno je nejasno. Iz ODO-a u Rijeci u nekoliko navrata medijima su naveli da se spisi državnog odvjetništva za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji u državnom odvjetništvu i do donošenja odluke o prijavi smatraju tajnima.

Da je Laković popio spornu bočicu mineralne vode, potvrdila je prije nekoliko dana njegova odvjetnica Laura Sumić. Ista stvar s istom vodom, odnosno nekom lužinom ili sredstvom za odmašćivanje u njoj, u prošlu subotu se u Rijeci u jednom kafiću dogodila i devetnaestogodišnjaku. Što se dogodilo u ovom slučaju, u kojem su nađeni materijalni dokazi, trebalo bi utvrditi kriminalističko istraživanje.