kiselina u piću

Zašto je policija pet mjeseci šutjela o prvom slučaju trovanja?

09.11.2023 u 19:32

Bionic
Reading

U razmaku od pola godine u Rijeci su se dogodila dva trovanja u ugostiteljskim objektima. U oba slučaja ljudima je nakon što su popili mineralnu vodu s okusom spržen jednjak i imaju ozbiljne zdravstvene posljedice. U jednom slučaju policija je odmah obavijestila inspekciju, a u drugom tek nakon pet mjeseci. Zašto?

Pet mjeseci. Toliko je policiji PU primorsko-goranske trebalo da izvijesti Državni inspektorat (DIRH) o slučaju trovanja Puljanina Stanka Lakovića kiselinom u mineralnoj vodi, a koji se zbio u svibnju u jednom riječkom restoranu. Javnosti do sada potpuno nepoznatu informaciju o prijavi, koja je došla mjesecima nakon nesretnog događaja, za tportal potvrdio je sam DIRH.

'Državni inspektorat je o slučaju iz svibnja 2023. godine obaviješten od PU primorsko-goranske dana 23. listopada 2023. godine, a od Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci obavijest o događanju iz svibnja zaprimljena je 6. studenoga 2023. godine', stoji u odgovoru DIRH-a.

Laković je, podsjetimo, javno istupio 10. listopada na RTL-u i to nakon što je ta televizija tjedan ranije objavila priču o devetogodišnjaku koji je u Krapini u ugostiteljskom objektu umjesto soka od jabuke dobio opasnu lužinu.

Što je policija čekala pet mjeseci, nismo uspjeli doznati jer na naš upit do zaključenja teksta nisu odgovorili. No valja dodati da je Laković u svom istupu naveo kako je njegova supruga tada nazvala policiju, ali da ona nije htjela izaći na teren. Nakon što je popio gutljaj tekućine ona mu je spalila jednjak. Odvezla ga je Hitna pomoć, a liječnici su nakon prvotne sumnje na alergijsku reakciju ustvrdili, naveo je, da je popio neko korozivno sredstvo ili kiselinu. Supruga je, prepričao je, probala uzeti i bocu i čašu s tekućinom, ali joj u restoranu to nisu dozvolili, već su izvadili drugu iz frižidera i dopustili samo da je fotografira.

Pet mjeseci nakon što su zaprimili prijavu, iz DIRH-a su izašli na teren.

'Po zaprimanju informacija sanitarna inspekcija je obavila inspekcijski očevid u ugostiteljskom objektu u kojem se događaj iz svibnja zbio, no zbog proteka vremena (više od pet mjeseci), u kojem Državni inspektorat nije imao informaciju o događaju, očevidom se moglo samo utvrditi, i to iz izjava zaposlenika, o kojoj vrsti pića se radilo (ne i lot, odnosno rok trajnosti istih). Također, iz izjava zaposlenika utvrđeno je da je reakcija na konzumaciju bila momentalna. Uzorci suspektne serije nisu zatečeni jer je, također prema izjavama zaposlenika, preostala količina tog pića normalno uslužena drugim gostima i nitko nije imao nikakvih reakcija. Nadzorom se kroz sljedivost utvrdio i dobavljač te hrane', naveo je DIRH u odgovoru na naš upit.

  • +2
Voda Romerquelle Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

I ovaj slučaj vjerojatno se više ne bi ni spominjao da se u subotu 4. studenog nije pojavio novi, gotovo identičan, i ponovno u Rijeci. Tada je 19-godišnji mladić također popio mineralnu vodu s okusom, nakon čega je počeo povraćati krv, i koja mu je spalila jednjak, zbog čega je završio u KBC-u Rijeka. Zbog toga su se društvenim mrežama počele pojavljivati različite informacije, u priču su se uključili mediji, a policija se se o svemu oglasila tek 7. studenog.

Tada su iz PU primorsko-goranske naveli da su 'obavili očevid, izuzeli određene predmete i obavili razgovore s više osoba te da su o svim saznanjima izvijestili nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti'. Dodali su da osim tog i onog iz prethodnog razdoblja policiji do sada nisu prijavljeni drugi slični događaj.

Dakle policija je drugi slučaj iz Rijeke odmah prijavila Inspektoratu, ali slučaj Laković nije.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Nakon što je u javnost procurilo da je nesretni mladić popio mineralnu vodu Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate, najprije Lakovićeva supruga, a potom i njegova odvjetnica Laura Sumić potvrdile su za 24 sata da je u pitanju isto piće koje je u svibnju popio i on. Sumić danas nije bila raspoložena za razgovor, obrazloživši to željom klijenta za kojeg navela da također ne želi javno istupati.

Kada su tijekom dana stigli rezultati Centra za forenzična ispitivanja i vještačenja 'Ivan Vučetić', PU primorsko- goranska objavila je da je vještačenje pokazalo kako je u piću posluženom u Rijeci u subotu bila riječ o 'jakim lužnatim vodenim otopinama' i 'može se zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje i/ili odmašćivanje'. U 20 drugih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakiranju toga nije bilo.

Kako se sredstvo našlo u jednoj bočici, trebala bi utvrditi krim istraga.

Vili Beroš, ministar zdravstva, komentirajući nalaz forenzike, kazao je da je moguće da je riječ o podmetanju, ali isto tako i da je moguće da je riječ o grešci. Upitan postoji li povezanost između dvaju riječkih slučajeva, kazao je da u to ne vjeruje.

'Ne vjerujem da postoji korelacija jer da postoji, vjerojatno bi se od svibnja do studenog nešto događalo. Slučaj je na odvjetništvu koje postupa i to ne mogu komentirati. Mogu reći da smo policiju, Inspektorat i DORH na vrijeme izvijestili o njemu', kazao je Beroš. Na novinarsku opasku da je čovjek također konzumirao mineralnu vodu rekao je da on 'ne zna što je konzumirao jer to što je konzumirao nije moglo biti izuzeto'.