vlasnik croduxa

Čermak: Tužit ću i Dusparu i Grad Slavonski Brod

19.07.2018 u 12:49

Bionic
Reading

General Ivan Čermak, vlasnik Croduxa koji je bio okarakteriziran kao krivac za zagađenje vode u Slavonskom Brodu, kaže da je dobio satisfakciju nalazom Državnog odvjetništva koji je dokazao da izlijevanje benzina prilikom testiranja produktovoda nije moglo biti uzrok zagađenja.

Crodux je testirao stari produktovod koji treba prenamijeniti kako bi kroz njega išao plin za rafineriju u Bosanskom Brodu i tako se treba smanjiti zagađenje zraka, pišu 24sata. Nakon što je na jednom mjestu produktovod pukao i u zemlju otišla nepoznata količina benzina, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara je prozvao Crodux.

'Kompletna struka od prvog dana zna da izlijevanje male količine benzina ne može biti uzrok zagađenja. Tlo je na tom mjestu glinasto i nepropusno i nikako nije benzin mogao biti uzrok zagađenja kilometrima daleko. Ne znam što jeste, ali nađeni su uzorci tijekom jednog dana teške nafte i masti za koje ne želim nagađati kako su se tamo našli', rekao je za 24sata i najavio:

'Tužit ćemo i gradonačelnika Dusparu i Grad Slavonski Brod za štetu koju su nam nanijeli neosnovanim tvrdnjama. Duspara je zagađenje iskoristio za lokalne političke ciljeve preko nas i to treba platiti'.

Državno odvjetništvo je priopćilo kako se nakon provedenih izvida u konkretnom slučaju 'ne ostvaruju elementi kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti'.

Istražitelji su utvrdili kako ne postoji uzročno-posljedična veza između curenja benzina do kojega je došlo pri izvođenju radova na ispitivanju stanja produktovoda krajem ovoga ožujka i povećanja koncentracije udjela ugljikovodika u uzorcima vode od 30. ožujka te jednog s početka travnja. Objašnjavaju kako tehničko-tehnološki postupak te uvjeti i metode što su se provodili radi ispitivanja stanja nepropusnosti nisu bili nepropisni.

  • +15
Kriza pitke vode u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL