MINISTAR PANKRETIĆ U POREČU

'Čekaju nas dvije milijarde eura iz EU fondova'

10.09.2010 u 13:33

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić boravi danas u Poreču gdje je u Vili Polesina održao radni sastanak s istarskim županom Ivanom Jakovčićem i suradnicima, nakon čega je radna atmosfera nastavljena susretom sa županima i dožupanima regije Jadranska Hrvatska

Kako je istaknuo ministar Pankretić, sastanak je vezan za utvrđivanje strateških projekata i tematskih područja od prioriteta za jadransku regiju u okviru IPA programa Jadranska prekogranična suradnja.

'Imamo šest programa prekogranične suradnje, od čega su tri u suradnji sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom, a tri programa su u suradnji sa zemljama izvan Europske unije: Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Današnja tema sastanka je program Adriatic, u sklopu kojeg smo izabrali četiri projekta, za koje vjerujem da će 2011. godine zaživjeti, a težine su 50 milijuna eura', kazao je ministar regionalnog razvoja mr. sc. Božidar Pankretić.

Istaknuo je da se radi o projektu Adriatic hosting, koji se odnosi na mjere zaštite od požara, projektu Hera, koji se odnosi na razvoj prateće infrastrukture u turizmu, projektu Adrian Helix, koji će doprinijeti razvoju clustera, odnosno pospješivanju inovacija i projetku Transfer, koji se odnosi na pripremu projektne dokumentacije iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Kako je naveo, potencijal programa je 100 milijuna eura, od čega će ova četiri strateška programa povući 50 milijuna. 'Ovo je tek na neki način uvježbavanje za ono što nas očekuje kad uđemo u Europsku uniju. Naime, ulaskom u EU očekuje nas preko dvije milijarde eura, ali to je novac za koji ćemo morati izraditi projekte. To je novac koji nas očekuje, ali očekuje nas još velik posao. U bazi Ministarstva pohranjeno je preko 2400 projekata, no nažalost dio projekata su još samo ideje', izjavio je novinarima ministar Pankretić.

Za program prekogranične suradnje predviđeno je preko 650 milijuna eura, za koje će Hrvatska moći aplicirati, no s obzirom da još nismo članica Europske unije, uspjeli smo aplicirati za manji dio sredstava.