PRESICA STOŽERA

Capak ne želi odgovoriti je li član HDZ-a: 'Radi se o privatnoj stvari'

29.04.2020 u 14:26

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata registrirano 15 novooboljelih osoba, ukupno je 2062 zaraženih, kazala je Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite. Hospitaliziranih je trenutno 269 pacijenata, od toga na respiratoru 19. Umrlo je četvero ljudi: jedna u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', a tri u KBC Split. Ukupno je 67 preminulih od koronavirusa u Hrvatskoj.

U splitskoj bolnici umrle su tri osobe - muška osoba 1944. godište, te dvije ženske osobe - 1928. i 1936. godište, sve s pridruženim bolestima. U Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević umrla je jedna ženska osoba s komorbiditetom, 1950. godište. Ukupno je u Hrvatskoj preminulo 67 osoba.

Prema županijama, u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj i u Splitsko-dalmatinskoj je po troje novooboljelih, u Dubrovačko-neretvanskoj je dvoje novooboljelih, dok Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija imaju po jednog novooboljelog.

  • +38
Atmosfera u hrvatskim gradovima nakon popuštanja mjera Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osvrnuo se na najavljeno otvaranje vrtića.

'Duboko sam uvjeren da će osnivači nabaviti zaštitnu opremu za osoblje, a djeca naravno neće nositi zaštitnu opremu. Propisane su stroge higijenske mjere. Djeci će se, uz te mjere, dopustiti da se normalno igraju i druže', rekao je Capak.

Po pitanju crkvi, rekao je da tu nema 'muvinga', osobe sjede.

'One aktivnosti koje dovode do kontakta drugi su već propisali, potrebno je samo da se neki detalji dogovore s Hrvatskom biskupskom konferencijom. Vode se razgovori i s drugim konfesijama oko njihovih specifičnosti', kazao je Capak.

Biste li ušli u crkvu u koju je 50 ljudi i tko može garantirati da će se vjernici držati socijalne distance, glasilo je pitanje Capaku.

'Ne može nitko garantirati. U svim zatvorenim prostorijama postoji određeni rizik koji se može smanjiti i ja se nadam da će to biti poštivano', kazao je Capak.

Nije htio odgovoriti na pitanje je li član HDZ-a, iako se nalazi na fotografiji jednog zagrebačkog ogranka te stranke iz veljače.

''Radi se o čisto privatnoj stvari. Ne smatram da trebam javno govoriti o tome jesam li član stranke, nisam politička osoba niti sam na političkoj funkciji. Što se tiče slika, imam ja slika sa svim ministrima svih stranaka koji su bili na vlasti. Na internetu možete pronaći moju sliku s ministrom Vargom kad je bila migranstka kriza. Možete pronaći moju sliku s ministrom Ostojićem kad je bila poplava. Ima mojih slika s puno drugih poznatih ljudi, npr. s generalom Praljkom u Sunji. Dakle, moj je foto album je vrlo bogat'', kazao je Capak.

Je li popuštanje mjera na tjednoj bazi prebrzo, s obzirom da inkubacija traje i do 14 dana?

'Srednje vrijeme inkubacije je 6-7 dana... Nije to toliko bitno. Bitno je da idemo polako i postepeno, bitno je pratimo situaciju i ako je potrebno vratit ćemo se na početak', odgovorio je Capak.

  • +12
Nacionalni stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjić

Što se tiče e-propusnica, Stožer će oko 11. svibnja, s početkom posljednje etape popuštanja mjera u ovoj fazi, razmotriti cijeli taj sustav.

'Nema sada potrebe da se bilo što mijenja. Grad Zagreb i okolica funkcioniraju kao jedinstvena cjelina, a cilj je da se u mjeri u kojoj je to moguće još ova dva tjedna ne pojača mobilnost. Inače nam je cIlj da se normalizira što je moguće više toga, ali to će ovisiti o epidemiološkoj slici', kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', kazala je da bi koronavirus mogao biti regularni sezonski virus tako da se vraća svake godine, ali je nespecifičan pa će se vidjeti 'što će odlučiti'.