S BANDIĆEM NA JARUNU

Čačić: Vlada treba otići, ali mi još nismo spremni

28.06.2014 u 11:19

  • +9

Čačić i Bandić na Jarunu

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Na pitanje treba li rekordno nepopularna Vlada inzistirati na ostanku na vlasti do kraja mandata, Radimir Čačić odgovorio je 'ne, objektivno ne'. 'Ali je samo problem da ne vidim da je alternativa spremna, iz lažne skromnosti među ostalim i zato jer mi još nismo spremni', rekao je, grohotom se nasmijavši, Radimir Čačić, gostujući u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija

Radimir Čačić nije propustio priliku još jednom naglasiti kako je on osnivao HNS i da je od prvog dana u najužem vodstvu stranke.

'Uspijevao sam okupiti ljude za koje sam smatrao da su sposobni i kvalitetni i s njima sam pobjeđivao u koalicijama i svaki put ulazio u vladu', naglasio je Čačić. Rekao je kako će njegova stranka privući ljude koji nisu ideološki obojani i time stvoriti pretpostavke da i njihovo biračko tijelo budu ljudi koji nisu ideološki svrstani, a njih je, prema Čačićevim procjenama, oko jedna trećina.

Rekao je i da bi rezultati vlade bili drugačiji da nije morao otići. Svom radu pripisuje rješenje problema brodogradnje, problema koji je, kaže, 20 godina isisavao novac iz proračuna.

'Počistili smo i nered u imovinskim odnosima - pitanje legalizacije nekretnina - inzistirao sam na tome i pokazalo se kao jako dobar projekt', naglasio je Čačić.

Druženje na Jarunu

Članovi Čačićeve Inicijative za osnivanje Narodne stranke reformisti, koja trenutno djeluje kao udruga, na svojoj su Facebook stranici najavili druženje na Malom jarunskom jezeru danas od 9 sati, te su pozvali 'sve reformite, sadašnje i buduće' da im se priključe. Druženju se pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se novinarima obratio u društvu Radimira Čačića.

Bandić je izbjegao odgovoriti na pitanje je li njegov dolazak potvrda buduće koalicije s reformistima.

'Najvažnije je da je čovjek zdrav i slobodan', ponavljao je.

Čačić je, pak, kazao da su reformisti imali jučer radni sastanak na Varaždin bregu, a da su danas na Jarunu na poziv zagrebačke podružnice inicijative.

'Kada se nešto događa u Zagrebu, onda je i domaćin i gradonačelnik grada koji ih je došao i pozdraviti', rekao je Čačić.

Na ponovljeno pitanje radi li se o potvrdi buduće koalicije, odgovorio je, 'molim vas, kakve veze ima dolazak gradonačelnika s kojim ionako već desetljećima pijem kavu s koalicijom'. No odmah je dodao da su reformisti otvoreni za suradnju i da okupljaju ljude koji nemaju ideoloških prepreka, ali iza sebe imaju rezultate.

Zamoljen da precizira radi li se o najavi koalicije, odgovorio je potvrdno.

Za dodatna pitanja Bandić i Čačić nisu bili raspoloženi pa su se s okupljenim simpatizerima, njih 200-injak, uputili na kavu u obližnji kafić.

Mađu okupljenima je bila i predsjednica inicijative Natalija Martinčević, koja je kazala kako je na Jarun stigao pun autobus članova iz Varaždina, kako bi podržali kolege.

Izvijestila je da inicijativa zasad okuplja oko 2000 članova, a da je samo u Varaždinu 400 članova.

Najavila je da će reformisti provesti radno ljeto, da će obići cijelu Hrvatsku kako bi izgradili infrastrukturu buduće stranke, koja će se osnovati u rujnuu.

'Mi nećemo kao drugi, koji osnivaju sada stranke, stranku osnivati da bismo bili protiv. Upravo suprotno, bit će afirmativni i konstruktivni, za sve probleme koje uočavamo odmah ćemo nuditi konkretna rješenja. Naš program će biti otvorena knjiga, tako da tijekom ljeta građani, stručnjaci, svi oni koji se žele priključiti, mogu. Uglavnom, u rujnu ćemo postati parlamentarna stranka', rekla je saborska zastupnica Martinčević.

Na pitanje kako se u njenoj bivšoj stranci (HNS) gleda na osnivanje reformista, kratko je uzvratila kako ih to uopće ne zanima.

Među okupljenima su bili i bivši direktor HEP-a Zlatko Koračević, bivši doministar prometa Dražen Breglec, međimurska dožupanica Sandra Herman i drugi.

Intervju tjedna na Hrvatskom radiju možete poslušati ovdje