PRIMANJA LIDERA HNS-A

Čačić ima plaću od samo 5.127 kuna, ali i bogat dionički portfelj

27.06.2014 u 16:05

Bionic
Reading

Na suđenju za automobilističku nesreću u Mađarskoj, Radimir Čačić, lider HNS-a, otkrio je iznos svoje mjesečne plaće i tako zaintrigirao hrvatsku javnost. Političara kojeg se promovira (u slučaju bezuvjetne presude na sudu) kao potpredsjednika Vlade, pobijedi li Kukuriku koalicija, ipak ne treba ubrojiti u red građana koji žive od sličnih skromnih mjesečnih primanja jer posjeduje i iznimno plodan portfelj dionica

Za razliku od drugih lidera Kukuriku koalicije, Radimir Čačić nema status državnog dužnosnika pa kao stranački lider mjesečno zarađuje samo 5.127 kuna, što je tristotinjak kuna niže od prosječne plaće u Hrvatskoj. No izgledni potpredsjednik Vlade ima bogat dionički portfelj - samo od dividendi dionica Kraša, koje je formalno prenio na odvjetnika, zaradi oko 100.000 kuna godišnje.

I dok prema podacima iz imovinskih kartica Zoran Milanović zarađuje 18.000 kuna mjesečno, Silvano Hrelja kao saborski zastupnik prima 16.910 kuna, a istarski župan Ivan Jakovčić 14.500 kuna, Čačić je nakon odlaska s dužnosti župana i plaće od 18.300 kuna spao na plaću ispod hrvatskog prosjeka.

Točan iznos Čačićeve plaće, nakon što je na jučerašnjem suđenju u Mađarskoj kazao da zarađuje nešto manje od tisuću eura, dao nam je glasnogovornik HNS-a Igor Koloman. Šef stranke i pretendent na mjesto predsjednika Vlade zarađuje 5.127 kuna neto, odnosno 7.150 kuna bruto, što ga ne sprečava da najavljuje pomoć obiteljima stradalih u prometnoj nesreći za koju ga tereti sud u Kaposvaru. No s obzirom na njegovu bogatu financijsku imovinu, to mu ne bi trebalo biti problematično.

Kako je Čačić izgledni budući ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade, zanimalo nas je jesu li u HNS-u možda već pripremili novu imovinsku karticu za budućeg državnog dužnosnika, no Koloman kaže da nije spremna te nas je uputio na staru, iz vremena kad je obavljao dužnost župana.

Šef narodne stranke prenio je brojne udjele u raznim trgovačkim društvima na odvjetnika Ratka Žurića: u Coning projektu na svoje ime držao je 23 posto dionica, a 5-postotni udio u Coning alfi procijenjen je na 7 milijuna kuna. Coning alfa je inače većinski vlasnik dioničkog društva Coning inženjering, gdje je Čačić bio direktor do 1999. godine, a sada je Marija Čačić na toj funkciji. U prošloj godini uprihodili su oko 3 milijuna eura uz dobit od tek dvadesetak tisuća eura. Supruga mu također ima udjele u Coningu.

Od njegovog dioničkog portfelja najinteresantniji je Kraš, a prema podacima iz imovinske kartice posjeduje 5.205 dionica te kompanije, čija je tržišna vrijednost oko 2,5 milijuna kuna. Samo od dividendi Kraša u ovoj mu je godini isplaćeno 104.100 kuna. Pretpostavljamo da je prilikom istiskivanja dioničara prodao udio u Erste banci koji navodi u kartici: za 1.848 dionica mogao je utržiti 831.000 kuna.

Kao što je poznato, šef HNS-a bio je u dobrim odnosima s Fima grupom i Milanom Horvatom pa ne iznenađuje to da je dioničar Validusa, koji je pred stečajem, i Varteksa. Cijene dionica tih tvrtki drastično su pale pa se može pretpostaviti da je tu u gubitku u odnosu na kupovnu cijenu. Tako trenutno njegov udio u Validusu vrijedi 650.000 kuna, a u Varteksu tek 10.000 kuna. Čačić ima i dva paketa slabo likvidnih dionica: Croatia airlinesa, koje vrijede oko 600.000 kuna, i Atlasa, čija je tržišna cijena oko 100.000 kuna. Suvlasnik je i poduzeća A.A.R. za posredovanje u osiguranju, što je prenio na Darka Horvata.

Što se tiče nekretnina, Čačić je na sudu rekao da ima pola stana u Zagrebu, pola kuće u Dubrovniku, stan u Kranjskoj Gori i automobil Smart. U imovinskoj kartici pobrojao je dva stana od 70 i 190 m2, apartman od 20 m2, udio u seoskom gospodarstvu, slike i skulpture.