PORUKA MINISTRU

Britanski zastupnici: Julianu Assangeu se treba suditi u Švedskoj ako ona zatraži izručenje

13.04.2019 u 13:53

Bionic
Reading

Više od 70 britanskih zastupnika potpisnici su pisma upućenog ministru unutarnjih poslova u kojemu ga pozivaju da osigura suočavanje Juliana Assangea s vlastima u Švedskoj ako odluče uputiti zahtjev za izručenjem

Osnivač WikiLeaksa nalazi se u britanskom pritvoru nakon što je gotovo sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, gdje se sklonio bježeći pred američkim pravosuđem koje je zatražilo njegovo izručenje pošto je WikiLeaks objavio 250.000 diplomatskih bilješki i oko 500.000 tajnih dokumenata o aktivnostima američke vojske u Iraku i Afganistanu.

Assangea je u četvrtak uhitila britanska policija nakon što mu je Ekvador uskratio azil.

  • +9
Julian Assange Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Švedska razmatra ponovno pokretanje istrage protiv Assangea zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

SAD traži njegovo izručenje u vezi s jednim od najvećih razotkrivanja vladinih tajni 2010. godine.

WikiLeaks je objavio tisuće tajnih dokumenata koji pokrivaju područja od filmske industrije do nacionalne sigurnosti i rata.

U pismu britanskom ministru unutarnjih poslova Sajidu Javidu, 70 britanskih zastupnika, većinom laburista, pozivaju ministarstvo unutarnjih poslova da 'stane uz žrtve seksualnog nasilja' i osigura da se optužbe za silovanje protiv osnivača Wikileaksa 'temeljito istraže'.

U petak navečer je ministrica vanjskih poslova u sjeni Emily Thornberry rekla da se Assangea treba izručiti Švedskoj prije bilo kakvog pokušaja odvođenja u SAD.

Assange će imati saslušanje o mogućem izručenju u SAD 2. svibnja.

UN je uputio apel za poštivanjem prava Assangea na pravedno suđenje za vrijeme bilo kakvog postupka izručenja.