sumnja se na urotu

Ekvador uhitio čovjeka povezanog s Assangeom

12.04.2019 u 09:07

Bionic
Reading

Ekvador je u četvrtak uhitio osobu povezanu s uhićenim utemeljiteljem WikiLeaksa Julianom Assangeom dok je pokušavala napustiti zemlju, rekla je ministrica unutarnjih poslova te zemlje Maria Paula Romo, dodajući da postoji urota u cilju destabilizacije zemlje

Romo je rekla da je čovjek povezan s WikiLeaksom uhićen u Ekvadoru dok je pokušavao napustiti zemlju letom za Japan.

'Postoji urota u cilju destabilizacije Ekvadora koja je povezana s geopolitičkim interesima', rekla je Romo. 'Imamo dokaze o vezi između uhićene osobe i Ricarda Patina, koji je bio ministar vanjskih poslova kada je Julian Assange dobio azil', dodala je.

Ranije je predsjednik Lenin Moreno rekao da je Ekvador ukinuo azil Assangeu jer je u više navrata kršio međunarodne konvencije.

'Konačno, prije dva dana, WikiLeaks je zaprijetio vladi Ekvadora', kazao je u priopćenju.

Assangeu je, nakon što mu je uskraćen diplomatski azil, oduzeto i ekvadorsko državljanstvo.

Nakon što je proveo sedam godina u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, Assangea je britanska policija izvukla u četvrtak ujutro iz tih prostora, pošto mu je Quito povukao azil i time omogućio policiji da uđe u ambasadu i uhiti ga.

'Velika Britanija mora se oduprijeti! Oduprijeti ovom pokušaju Trumpove administracije', vikao je Assange dok ga je policija uvodila u kombi, pokazuje video koji je na svoje stranice postavio Guardian i drugi mediji.

Britanska je policija objavila da je Assange uhićen na temelju zahtjeva za izručenjem koji je objavio Washington, te stoga što je prekršio britanske uvjete puštanja na slobodu.

Američko tužiteljstvo objavilo je da je Assange optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu američke vlade zajedno s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelseaom Manning 2010.

Assangeu prijeti zbog toga maksimalna kazna od pet godina zatvora, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Assange se planira boriti protiv izručenja SAD-u, rekla je njegova odvjetnica.

'Borit ćemo se protiv izručenja', rekla je odvjetnica Jennifer Robinson novinarima ispred Westminsterskog suda kamo je Assange doveden nakon uhićenja . 'Ovo je opasni presedan', dodala je.

Assange se pojavio pred Westminsterskim sudom koji ga je proglasio krivim za kršenje uvjeta privremenog puštanja na slobodu, kažnjivo jednom godinom zatvora.

Švedsko je tužiteljstvo kazalo da će razmotriti zahtjev da se nanovo otvori istraga po optužbi za silovanje protiv Assangea.

U kolovozu 2010. Švedsko je tužiteljstvo izdalo uhidbeni nalog za Assangeom, objasnivši da ga želi ispitati u vezi optužbi za spolno zlostavljanje. Godine 2017. taj je uhidbeni nalog opozvan.