obljetnica ustroja zapovjedništva

Branitelji kod Milanovića: Kroz zagrebačke brigade prošlo je 66.000 pripadnika, a 336 ih je poginulo

23.03.2023 u 13:25

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović primio je u četvrtak izaslanstvo Udruge branitelja Domovinskog rata Zapovjedništva obrane Grada Zagreba povodom 32. godišnjice donošenja odluke o njegovu ustrojavanju, a branitelji su mu tom prigodom prenijeli iskustva iz tih ratnih vremena

Odluku o ustrojavanju Zapovjedništva Skupština Grada Zagreba donijela je 1. ožujka 1991. godine. Kako bi sačuvali istinu o njegovoj ulozi i doprinosu u pripremi, organiziranju i opremanju branitelja na zagrebačkom području, osnovana je prije četiri godine i spomenuta Udruga.

Članovi Udruge koji su aktivno sudjelovali u radu Zapovjedništva predsjedniku Milanoviću su prenijeli svoja iskustva iz toga vremena te mu ukazali na važnost koju je Zapovjedništvo imalo. Nakon formiranja, Zapovjedništvo se popunjavalo časnicima i dočasnicima te su se formirale brigade koje su se mobilizacijski popunjavale i odigrale važnu ulogu u Domovinskom ratu. Kroz te brigade je prošlo oko 66.000 branitelja, a 336 ih je poginulo, rečeno je na sastanku.

Milanović s braniteljima Izvor: Ured predsjednika RH / Autor: Tomislav Bušljeta

Istaknuli su kako je tim pripremama i pravodobnim djelovanjem onemogućeno presijecanje Hrvatske, a Zagreb kao glavni grad osiguran je kao strateški izvor za popunu brigada tehničkim sredstvima, oružjem, transportnim sredstvima i ostalom opremom. Članovi Udruge podsjetili su kako je logistika Zapovjedništva obrane Grada Zagreba bila i nositelj planskog preuzimanja naoružanja i vojne opreme iz najvećeg dijela osvojenih vojarni. Zapovjedništvo je krajem veljače 1993. preustrojeno u Zborno mjesto Zagreb, navodi se, među ostalim, u priopćenju Ureda predsjednika.