osumnjičen policajac

Božinović o ubojstvu u Osijeku: Nije bilo zataškavanja

25.09.2023 u 19:45

Bionic
Reading

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, ustvrdio je, nakon šireg Predsjedništva HDZ-a, da nije bilo zataškavanja u slučaju ubojstva 21-godišnjakinje u Osijeku za čiju je smrt osumnjičen 27-godišnji policajac

Policija je postupala prema dojavi koja je bila da se radi o samoubojstvu. Vrlo brzo policija je izašla na teren, počeo je očevid... Cijeli postupak je policija odrađivala u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom. Policija nije povjerovala prvoj tezi iz dojave. Ne da policija nije zataškavala, već nije vjerovala onome što je iskazivao kolega iz njihove policijske uprave i do 5 sati on je bio uhićen, rekao je ministar, javlja HRT.

Dodao je da je policija do podnošenja kaznene prijave došla do zaključka da se radi o dovođenju u opasnost sa smrtnom posljedicom, kaznenom djelu za koje je zapriječena kazna do 8 godina zatvora, što je DORH prekvalificirao u ubojstvo, do 10 godina zatvora.

Božinović je rekao kako nisu prestale radnje vezane za istragu ovoga kaznenog djela. Dodaje i kako nije rijetka pojava da se događa prekvalifikacija kaznenog djela.

'U ovom trenutku prema svemu što je meni dostupno, sama činjenica da policija nije prihvatila ono što je dojavio osumnjičenik, već je u svojim izvidima došla do drugih kvalifikacija, govori o tome da nije moglo biti zataškavanja', rekao je Božinović.

 Istaknuo je da je najvažnije doći do istine što vjeruje da će se i dogoditi u ovom slučaju. Na pitanje treba li poslati internu kontrolu u PU Osječko-baranjsku, ministar je upitao 'S kojom argumentacijom?'

'Da su policijski službenici bili sami tamo, u takvim slučajevima se šalje stručnim tim Ravnateljstva policije. Nisu bili sami. Očevidom je rukovodila zamjenica županijske državne odvjetnice. Sve se koordinira sa ŽDO-om, rekao je.

Ministar je komentirao i pucnjavu na graničnom području s teritorijem BiH rekavši kako zasad nemaju novih činjenica koje bi pomogle u rasvjetljavanju slučaja. - Hrvatskoj policiji istraga je otežana činjenicom da se sve odvijalo na teritoriju druge države i da se dovodi u sumnju osobe koje su također bile na teritoriju druge države. Isti dan čim se to dogodilo stupili smo u kontakt s policijom BiH. Nismo dobili nove činjenice koje bi pomogle u rasvjetljavanju događaja, rekao je Božinović.

'Godinama smo govorili, a sada se po prvi put od službenog izvora moglo to čuti - da na području BiH, odnosno Unsko-sanskog kantona, djeluju organizirane skupine krijumčara. To su ljudi koji za nemale novce pomažu migrantima da ilegalno uđu na teritorij EU-a. Onda kad naiđu na otpor, kad im se onemogući njihova rabota, a to se najviše događa na granicama Hrvatske, dolazi do sukoba', rekao je Božinović.

Dodao je kako se na sjednici šireg Predsjedništva HDZ-a nije razgovaralo o Frani Barbariću.

- Ništa novoga nemam za reći, poručio je kratko.