komentirala je i inauguraciju

Borzan o Bernardiću kao premijeru: Predsjednik stranke je kod nas uvijek bio kandidat za premijera

18.01.2020 u 10:32

Bionic
Reading

SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljanom Borzan u Novom danu komentirala je predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, inauguraciju Zorana Milanovića, te potencijal Davora Bernardića za premijersku funkciju

'Zorana Milanovića bi mi bilo teško zamisliti na inauguraciji kakve smo do sada imali, jer to definitivno nije njegov ni životni ni radni stil. To će biti u skladu s onim kako se ponašao i što je radio. Mislim da je to dobro primljeno kod ljudi, jer se radi o pokazivanju skromnosti u skladu sa stanjem u državi.

Da je to govorio u kampanji mislim da bi dobio još više birača, ali nije htio govoriti o nečemu što bi ostavilo dojam oštrenja ražnja dok je zec još u šumi.

Milanović se ponaša kao predsjednik svih građana, mislim da je to dobro. U Europskom parlamentu imam priliku vidjeti kako funkcioniraju zemlje koje su puno naprednije i čiji su zastupnici vrlo jedinstveni kada je neki nacionalni interes u pitanju, ne vide se razlike među njima. Nema smisla izazivati stalno neku tenziju, no to ne znači da kada mandat krene u punom jeku on neće koristiti poziciju za kritiziranje vlade. Očekujem da će to raditi na njemu svojstven način i da će njihov odnos biti zanimljiv', rekla je Biljana Borzan za N1.

Što se tiče propalog pokušaja opoziva ministrice Blaženke Divjak, rekla je da nije bilo dobro što su oni koji su inicirali njezin opoziv odustali od rasprave.

'Rasprave su stvar motivacije, a to je problem ljevice općenito. Mi u EP češće znamo imati problem s kvorumom nego kolege iz Pučke stranke. To je jedan i samokritički osvrt na ponašanje - ako nešto pokrenemo, moramo se na to odazvati', rekla je Borzan.

  • +49
Stožer Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Možete zamisliti zamisliti Davora Bernardića kao premijera?

'Andrej Plenković nije nezamjenjiv. Mnogi ljudi uđu u takvo razmišljanje kada su neko vrijeme na određenoj poziciji. To će se i pokazati kada on prestane biti premijer, i on će biti brzo zaboravljen - HDZ brzo zaboravlja na bivše predsjednike stranke.

Inicijative za rušenje Bernardića su ostale bez rezultata. Imali smo određenih primjedbi, a većina je rekla da nismo u pravu. Predsjednik stranke je kod nas uvijek bio kandidat za premijera.

U kampanji Zorana Milanovića su se svi oštrili na to što je on govorio o predsjedničkoj funkciji, ali narod je rekao svoje. Kad god je narod osjetio da je Hrvatska na koljenima, okretali su se SDP-u. Sada ekonomski pokazatelji nisu katastrofalni, ali su daleko ispod očekivanja. Nikada narod nije osjetio toliku nepravdu, korupciju', kazala je europarlametarka.

Smatra da se Bernardić u protekle dvije godine, koliko je na čelu stranke, nije promijenio, ali da je stekao iskustvo.

'Ne bih rekla da se promijenio, njegov je rejting stabilan, samo je stekao daleko više iskustva', kazala je.

Hrvatsko predsjedanje EU-om komentira kao nešto na što je jednostavno došao red.

'Predsjedanje EU-om znači da je na nas došao red. Dužnosnici HDZ-a kažu da je to čast za Hrvatsku, ali riječ je o poretku zemalja kada će koja to raditi. To jeste prilika svake zemlje da nametne neke svoje teme i pokaže se u najboljem svjetlu i iskoriti priliku da se stavi u fokus.

Estonija je izuzetno dobro to iskoristila, nametala je temu digitalizacije i njihovo je predsjedanje ocijenjeno kao dobro. Slovačka je nametala svoje unutarnje probleme i njihovo je predsjedanje ocijenjeno loše', kazala je Borzan.