GRČKA OBUSTAVLJA ZRAČNU POŠTU

Bombe i za Sarkozyja i Berlusconija

03.11.2010 u 13:42

Bionic
Reading

Nakon što je rutinskom kontrolom otkrivena eksplozivna naprava u poštanskoj pošiljci koja je iz Grčke stigla njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, slične naprave su otkrivene i za talijanskog premijera Silvija Berlusconija i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja

Grčka policija, alarmirana nakon paketa-bombe poslane u Berlin, otkrila je još nekoliko bombi. Jedan je eksplozivni paket bio namijenjen francuskom predsjedniku, druga dva nizozemskom i belgijskom veleposlanstvu u Ateni, a četvrti, poslan meksičkom veleposlanstvu u tome gradu, eksplodirao je u poštanskom uredu lakše ranivši jednu službenicu.

Paketi su otkriveni i za njemačko veleposlanstvo u Ateni. Dvije su bombe ipak eksplodirale u ruskom odnosno švicarskom veleposlanstvu. Nije bilo ranjenih.

Policija je aktivirala bombe poslane veleposlanstvima Čilea i Bugarske, bez posljedica. U zračnoj luci Atene policija je deaktivirala bombe upućene Europolu i Sudu pravde EU. Nije bilo posljedica.

Talijanska je policija pak otkrila paket-bombu za Berlusconija koji je stigao zrakoplovom iz Atene u Bolognu. Naprava se zapalila dok su je pirotehničari pokušavali demontirati. Zapravo, zrakoplov kompanije TNT prislino je sletio u Bologni nakon što su grčke vlasti upozorile talijansku policiju o sumnjivom paketu.

Budući da je sve skupa registrirano 14 incidenata, grčke vlasti su zaustavile kompletan zračni promet pošiljki dok se ne pregledaju sve kutije i koverte.

Policija je sigurna da ovi atentati nisu povezani s teroristima iz Jemena koji su pokušali nauditi američkim zrakoplovima, već da je to djelo grčkih terorističkih ultraljevičarskih skupina. Među osumnjičenim grupama se nalazi jedna nazvana Vatrene ćelije.
Posljednjih godina oko petnaest takvih grupa je priznalo autorstvo za veći broj atentata.