što će reći kijev?

Bombastična poruka NATO-a Ukrajini: Dobit ćete članstvo, ali Rusiji ustupite ovo

15.08.2023 u 22:24

Bionic
Reading

Ukrajina bi se mogla priključiti NATO savezu ako pristane ustupiti teritorije koje odbija priznati kao dio Rusije, rekao je u utorak Stian Jensen, šef ureda glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, prenosi ruski TASS norveški list Verdens Gang

“Mislim da bi za Ukrajinu moglo biti rješenje da se odrekne teritorija i zauzvrat dobije članstvo u NATO-u. Istovremeno, Ukrajina mora sama odlučiti kada i pod kojim uvjetima želi pregovarati”, citirao je Stiana Jensena list Verdens Gang, a prenosi TASS, javlja N1.

Na pitanje misli li da bi Ukrajina trebala ustupiti svoje teritorije kako bi postigla mir s Rusijom i pridružila se NATO-u, Jensen je rekao da se o poslijeratnom statusu Ukrajine već pregovara i da je već pokrenuto pitanje ustupanja teritorija Rusiji. “Ne kažem da bi se to trebalo dogoditi. Ali ovo bi moglo biti moguće rješenje”, objasnio je.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin rekao je ranije za TASS da rješenje sukoba zahtijeva potvrdu temelja ukrajinskog suvereniteta – njezin neutralni, izvanblokovski i nenuklearni status. Osim toga, potrebno je “prepoznati nove teritorijalne realnosti, osigurati demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, prava njezinih građana koji govore ruski i nacionalnih manjina u skladu s međunarodnim pravom”.

O svemu se oglasio i zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev koji je rekao ako Ukrajina pristane odreći se spornih teritorija zbog ulaska u NATO, da će se morati odreći i Kijeva.

Komentirajući izjavu Stiana Jenssena Medvedev je na Telegramu napisao: “Zašto? Ideja je čudna. Jedino pitanje je da su svi navodno njihovi teritoriji sporni. Da bi ušle u Savez, kijevske vlasti morale bi se odreći čak i samog Kijeva, glavnog grada Stare Rusije”, dodao je.

“Pa, oni (ukrajinske vlasti) bi tada morali preseliti prijestolnicu u Lavov. Ako se, naravno, Poljaci slažu”, primijetio je Medvedev.