obrana od rusije

Ukrajina je započela konzultacije s Britanijom o sigurnosnim jamstvima do ulaska u NATO

11.08.2023 u 21:02

Bionic
Reading

Ukrajina je počela konzultacije s Velikom Britanijom o sigurnosnim jamstvima i nada se da će ugovori biti doneseni do kraja godine, objavio je u petak visoki dužnosnik Kijeva

Ukrajina nastoji dobiti sigurnosna jamstva velikih sila među kojima su Sjedinjene Države koja bi vrijedila sve do njezine konačne integracije u vojnopolitički savez NATO. "Naš je cilj da prvi takvi ugovori budu doneseni do kraja godine", rekao je Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika u izjavi za televiziju.

"Počeli smo konzultacije s Britanijom", rekao je Jermak. Zemlje članice G7 (industrijski najrazvijenije) u srpnju su predstavile međunarodni okvir za dugoročnu sigurnost Ukrajine kako bi ojačale njezinu obranu od Rusije i odvratile Moskvu od buduće agresije prije nego Kijev pristupi NATO-u.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države pregovaraju s Kijevom o bilateralnim dokumentima koji bi obuhvaćali naprednu vojnu opremu, poput borbenih zrakoplova, kao i obuku, razmjenu obavještajnih podataka i kibernetičku obranu.

Ukrajina bi zauzvrat trebala donijeti mjere za poboljšanje demokratskog upravljanja, uključujući putem pravosudnih i gospodarskih reformi te jačanja transparentnosti.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP