Mateusz Morawiecki

Poljski premijer upozorio da Vagnerovci nastoje uzdrmati istočno krilo NATO-a

03.08.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Borci ruske plaćeničke skupine Wagner premještaju se bliže istočnom krilu NATO-a kako bi destabilizirali vojni savez, rekao je u četvrtak poljski premijer Mateusz Morawiecki

Wagnerovi vojnici počeli su se obučavati s bjeloruskom vojskom, zbog čega je Poljska odlučila rasporediti više od tisuću vojnika bliže granici. Varšava je u utorak također optužila Bjelorusiju za kršenje poljskog zračnog prostora upadom vojnih helikoptera.

"Moramo biti svjesni da će provokacija biti sve više. Skupina Wagner je vrlo opasna i premješta se na istočno krilo u cilju destabilizacije", rekao je Morawiecki nakon susreta s litavskim predsjednikom Gitanasom Nausedaom u istočnoj Poljskoj. Morawiecki i Nauseda su se sastali u koridoru Suwalki, rijetko nasljenom ali strateški važnom području poljskog teritorija između Bjelorusije i ruske enklave Kalinjingrad, koje spaja baltičke države s ostalim članicama NATO-a.

  • +10
Ilustrativna galerija/Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

Radi se o pojasu kopna od 100-tinjak kilometara koji se proteže granicom između Poljske i Litve. Nauseda je rekao da bi broj boraca Wagnera u Bjelorusiji mogao biti veći od 4000. Prema njegovim riječima, ukoliko se situacija zakomplicira moglo bi doći do zatvaranja granice s Bjelorusijom.

"To bi se učinilo u koordinaciji s Poljskom, Litvom i Latvijom", dodao je. Bjelorusija je dozvolila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu korištenje svog teritorija za invaziju na Ukrajinu, ali njezini vojnici ne sudjeluju u ratu koji traje od veljače 2022.