oceanski štit 2023

Ruska mornarica započela s manevrima u moru okruženom NATO članicama

02.08.2023 u 14:22

Bionic
Reading

Rusija je u srijedu najavila početak pomorskih vježbi u Baltičkom moru, koje okružuju države članice NATO-a, vojnog pakta kojeg Moskva smatra egzistencijalnom prijetnjom

Maneveri poznati kao "Oceanski štit 2023" predviđaju oko 200 vojnih vježbi s "više od 30 brodova i borbenih plovila, 20 opskrbnih brodova, 30 ratnih brodova i oko 6000 vojnika", priopćilo je ministarstvo obrane. Cilj je "provjeriti sposobnost vojne flote u obrani nacionalnih interesa Rusije", dodaje se u priopćenju objavljenom na Telegramu, ne navodeći koliko će trajati pomorski manevri. NATO također redovito održava pomorske vojne vježbe u Baltičkom moru.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, baltičke države su zbile redove, a do tada neutralne zemlje, Finska i Švedska, su zatražile članstvo u NATO-u. Finska je to već ostvarila, dok je Švedska na putu da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

  • +2
Ilustrativna galerija/Vojna vježba ruske ratne mornarice Izvor: Profimedia / Autor: Vitaly Nevar / TASS / Profimedia

Moskva je također izgubila svoje strateške podzemne plinovode ispod Baltičkog mora koji su spajalili ruski teritorij s Njemačkom, nakon što su uništeni u eksplozijama za koje još uvijek nije službeno utvrđeno tko ih je izveo. Europa je također prekinula uvoz ruskih energenata kako bi sankcionirala Moskvu i kako ne bi financirala ruski ratni stroj.