planira u utrku

Bivši načelnik Srebrenice Duraković kandidirat će se za predsjednika Republike Srpske

16.02.2018 u 12:54

Bionic
Reading

Dugogodišnji načelnik Srebrenice Ćamil Duraković najavio je u petak kako će na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini planiranim za listopad istaknuti kandidaturu za predsjednika Republike Srpske s ciljem 'demokratske i nenasilne' promjene stanja u tom entitetu i cijeloj državi

U pisanoj izjavi dostavljenoj lokalnim medijima Duraković je najavio kako će za tu kandidaturu zatražiti potporu različitih udruga, političkih stranaka i pojedinaca te da kampanju neće temeljiti na negativnoj propagandi, već na istini, konkretnom planu i preuzimanju odgovornosti.

'Nudim građanski orijentiran proeuropski i probosanskohercegovački program 'Naš izbor', te želim biti zajednički kandidat svih onih koji žele promjene u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Računam na glasove svih građana, te sam spreman izaći i ponuditi treću politiku u RS-u, alternativu onome što nude vlast i oporba', stoji u izjavi.

Duraković je 2016. ostao bez načelničkog mjesta u Srebrenici kada ga je u izbornoj utrci tijesno pobijedio kandidat ujedinjenih stranaka sa srpskim predznakom Mladen Grujičić.

  • +3
Političke stranke sa srpskim predznakom još nisu konačno odlučile tko će biti njihovi kandidati za predsjednika RS, a Milorad Dodik više ne može biti biran na tu dužnost Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Duraković je i nakon toga ostao neformalnim liderom bošnjačke zajednice u Srebrenici pokušavajući održati dobre odnose sa svim bošnjačkim političkim strankama i motivirati ih za zajednički nastup na općim izborima u listopadu.

Taj je projekt ipak propao zbog sukoba između Stranke demokratske akcije (SDS) i SDP BiH pa je Duraković sada odlučio istaknuti samostalnu izvanstranačku kandidaturu.

S obzirom na strukturu biračkog tijela u RS-u kojega čine pretežito Srbi on nema izgleda postati predsjednikom entiteta pa očevidno računa na poziciju potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda.

Uz tu kao i uz dužnost potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda idu krajnje ograničene zakonske ovlasti no obje imaju značenje simboličnog predstavljanja pripadnika dva konstitutivna naroda.

Političke stranke sa srpskim predznakom još nisu konačno odlučile tko će biti njihovi kandidati za predsjednika RS no s obzirom na činjenicu da Milorad Dodik više ne može biti biran na tu dužnost, izgledni kandidat njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostaje sadašnja entitetska premijerka Željka Cvijanović, dok bi blok okupljen oko Srpske demokratske stranke (SDS) mogao kandidirati sadašnjeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića ili ministra vanjske trgovine BiH Mirka Šarovića.