ubojstvo u Minneapolisu

Biden: Trump je Ameriku pretvorio u bojno polje, diljem SAD-a prosvjedi idu dalje, u Kaliforniji na ulice izašlo više od dvije tisuće pripadnika Nacionalne garde

02.06.2020 u 20:36

Bionic
Reading

Demokratski kandidat za Bijelu kuću Joe Biden optužio je u utorak Donalda Trumpa da je Sjedinjene Države pretvorio u "bojno polje", obećavši da će, pobijedi li na izborima u studenom, učiniti sve kako bi "izliječio rasne rane"

Smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda prije tjedan dana u Minneapolisu "poziv na buđenje" za našu zemlju, "za sve nas", rekao je bivši potpredsjednik Baracka Obame u govoru u Philadelphiji.

Ovo je prvi put od sredine ožujka da Joe Biden (77) napušta svoju saveznu državu Delaware, gdje je bio u karanteni zbog pandemije koronavirusa.

Ubojstvo Georgea Floyda, koje su snimili prolaznici, koji se ugušio jer mu je policajac koljenom prikliještio vrat, potaknulo je prosvjede diljem SAD-a koji su ponegdje prerasli u nerede.

Joe Biden je u više navrata osudio nasilje, ali je u utorak optužio Donalda Trumpa (73) da je "pretvorio zemlju u bojno polje podijeljeno zbog starih neprijateljstava i novih strahova".

Joe Biden je kritizirao rastjerivanje "mirnih prosvjeda suzavcem i zvučnim bombama" u ponedjeljak navečer kako bi se Donaldu Trumpu omogućilo da izvede "komunikacijski pothvat" dolaskom pred crkvu u blizini Bijele kuće s Biblijom u ruci.

Gledajući taj prizor "s pravom možemo zaključiti da predsjednika više zaokuplja vlast nego načela. I da je više zainteresiran da udovolji strastima svoje baze nego potrebama onih o kojima bi trebao voditi brigu", rekao je.

Prosvjedi u Washingtonu, Los Angelesu i New Yorku

Dan nakon što su demonstranti bili prisilno udaljeni ispred Bijele kuće, ponovno su se vratili na Aveniju 1600 Pennsylvania kako bi osudili ubojstvo Georgea Floyda.

Prosvjednici su uzvikivali "Ne pucaj!" i "Ne mogu disati!" dok su ležali na tlu ispred Bijele kuće, gdje je nakon demonstracija podignuta nova ograda.

Glavni državni odvjetnik William Barr osobno je zatražio da se poveća perimetar oko Bijele kuće, što je rezultiralo prisilnim uklanjanjem mirnih prosvjednika, navodi Washington Post.

Istovremeno guverner Minnesote objavio je da se pokreće istraga o narušavanju ljudskih prava u tamošnjoj policijskoj upravi. Istraga će proučavati prakse odjela u posljednjih 10 godina. Prema priopćenju iz ureda vlade Tima Walza, istraga će provjeriti je li se policija Minneapolisa uključila u sustavne diskriminatorne prakse usmjerene protiv afroamerikanaca.

Kalifornijska nacionalna garda rasporedila je 2.430 pripadnika kako bi pomogla provedbi zakona u cijeloj državi. Otprilike polovina je koncentrirana na većem području Los Angelesa, a druga u okrugu Sacramento i Alameda u sjevernoj Kaliforniji, kazao je za CNN glasnogovornik Ureda za hitne službe guvernera Kalifornije, Brian Ferguson.

Nacionalna garda Ohiija poslala je 100 obučenih vojnika u Washington na zahtjev ministra obrane, objavio je danas general bojnik John Harris. Budući da Washington D.C. nema guvernera, ministar obrane ispunjava tu ulogu i zatražio je da garda dođe.

Veliko policijsko prisustvo bilo je vidljivo ispred Gradske vijećnice u New Yorku dok se okuplljala masa tražeći pravdu zbog ubojstva Georgea Floyda. Veliki broj prosvjednika okupio se i ispred Gradske vjećnice u Los Angelesu tražeći pravdu za ubijenog mladića.

  • +9
Neredi u SAD-u Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW