brutalno ubojstvo

Šef njemačke diplomacije podržao prosvjede u SAD-u

02.06.2020 u 17:41

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas podržao je u utorak prosvjede diljem SAD-a zbog ubojstva crnca tijekom brutalnog policijskog privođenja i zbog šireg problema sustavnog rasizma

"Prosvjedi protiv rasizma su razumljivi i više nego legitimni. Nadam se da oni neće više biti nasilni ali se još više nadam da će utjecati na stanje u SAD-u", rekao je Maas novinarima nakon susreta s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Smrt George Floyda nazvao "groznom i šokantnom" i zatražio razjašnjenje njegove nasilne smrti.

Maas je zatražio i istragu napada na televizijsku ekipu Deutsche Welle u ponedjeljak u Minneapolisu. "Svako nasilje prema novinarima se mora ne samo kritizirati nego konzekventno istražiti i razjasniti kako bi novinarke i novinari bili zaštićeni prilikom obavljanja svog posla", rekao je Maas.

Deutsche Welle je objavio da je televizijska ekipa napadnuta gumenim mecima dok je izvještavala s prosvjeda u Minneapolisu.

Najmanje petorica američkih policajaca ranjena su u pucnjavi u nasilnim prosvjedima, objavili su u utorak policija i mediji, nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da će poslati vojsku ako se neredi ne zaustave. 

U Njemačkoj je za vikend održan niz demonstracija u znak solidarnosti s Afroamerikancima, a najveće su bile u Berlinu i Minhenu.