NEJASNE OKOLNOSTI smrti

Obitelj preminulog tvrdi da hitna pomoć nije došla na vrijeme, Beroš šalje inspekciju u Istru

19.03.2020 u 11:13

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u četvrtak da će u Istru poslati zdravstvenu inspekciju kako bi se ispitale sve okolnosti oko slučaja osobe koja je umrla u samoizolaciji od koronavirusa.

'Informiran sam da je nalaz testiranja pozitivan, a pravi ishod letalnog ishoda detektirat će se tek nakon obdukcije', rekao je ministar Vili Beroš uoči sjednice Vlade.

S obzirom na tvrdnje da je mu potrebna zdravstvena pomoć nije pružena na vrijeme, Beroš kaže kako će zdravstvena inspekcija morati ispitati sve okolnosti.

'Ravnatelj HZJZ-a iznio mi je drugačije informacije dobivene od šefa županijskog zavoda za javno zdravstvo tako da je apsolutno izvjesno da ćemo morati uputiti zdravstvenu inspekciju da ispita sve okolnosti oko navedenog slučaja', rekao je Beroš.

Ispitat će se, istaknuo je, je li sve rađeno po pravilima 'jer istina mora doći na vidjelo , ona je jedino relevantna'.

Podsjetimo, obitelj preminulog muškarca iz Brtonigle, Nina Kernjusa, vlasnika poznatog restorana Astarea tvrdi da nije istina ono što je rečeno na presici Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, rekao da je riječ o starijoj osobi koja nije imala simptome, ali je postojala mogućnost da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom, pa je bila u samoizolaciji. Stojanović je dodao da je jučer (utorak) došlo do blagih simptoma, zbog čega je osobi sugerirano da ju se smjesti u Opću bolnicu Pula, ali je Kernjus to odbio. Kako je ispričao Stojanović, preko noći je došlo do pogoršanja i potom je osoba preminula.

U redakciju Glasa Istre javili su se sin preminulog Nina, Emil Kernjus i snaha Kety Visintin, koji tvrde sljedeće:

'Nakon što smo čuli što je rečeno, nismo znali kako reagirati. Zvali smo regionalni civilni stožer, Dina Kozlevca, koji nam je rekao da je informacije dao Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i da ih ne mogu promijeniti. Međutim, nije se dogodilo onako kako su oni ispričali', započinju sin i snaha preminulog, i nastavljaju:

'Nino, stariji čovjek, ali zdrav do prije nekoliko dana, počeo se osjećati loše u ponedjeljak ujutro. Temperatura je bila oko 38 stupnjeva i naš liječnik opće prakse u Poreču rekao nam je da se obratimo dežurnom epidemiologu u Umagu. Odmah smo ga kontaktirali i dobili smo odgovor da se pričeka jedan dan ako će se stanje pogoršati te da uzme antipiretik. Sutradan se situacija pogoršala pa smo nazvali epidemiologa iz Umaga koji nam je rekao kako u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti jer moraju doći iz Pule, preuzeti bolesnu osobu, odvesti je u Pulu da napravi bris i onda ga vratiti ponovno kući. Nismo mogli vjerovati ovoj tvrdnji, ali nije nam preostalo ništa drugo nego čekati hitnu pomoć.

Liječnik nam je rekao da će doći isti dan (utorak) oko 10 sati ujutro, tj. drugi dan od našeg prvog poziva i tako smo pripremili Nina za preuzimanje, ali oko 12 sati stigao je telefonski poziv da nas obavijeste da zbog nedostatka vremena neće moći doći iz Pule i da će liječnik iz Umaga doći u kućnu posjetu kako bi uzeo bris oko 14-15. No, oko 14.30 stigao je telefonski poziv da zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sljedeći dan. Te noći Ninu se stanje naglo pogoršalo, više nije mogao disati. Nazvala nas je Alma, njegova supruga i rekla nam da požurimo jer je situacija bila ozbiljna. Nazvali smo hitnu pomoć i obavijestili o našoj sumnji na COVID-19. Nažalost, ovu sumnju imali smo od samog početka i nikad je nismo skrivali, kao ni spasiocima koji su stigli u kombinezonu i maskama. Kad je stigla hitna pomoć, već je bilo kasno. Nino se gubio i pokušaji oživljavanja bili su uzaludni. Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti u redu', ističu sin i snaha, dodavši da su u ovom teškom trenutku željeli iznijeti činjenice koje su se dogodile kako bi izbjegli daljnje neugodnosti i komentare nastale na, kako tvrde, neistinitim izjavama.

sve osim nogometa

Učitavanje...