međimurska županija

Posavec: Nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom

19.03.2020 u 10:57

Bionic
Reading

U Međimurskoj županiji i dalje nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a kako bi se spriječio potencijalni ulazak virusa u Županijsku bolnicu i Dom zdravlja otvorena je dežurna ambulanta, izvijestio je u četvrtak međimurski župan Matija Posavec

'Bilo je tijekom noći nekoliko testiranja i pregleda, no svom srećom svi su bili negativni. Pregledi će se obavljati i tijekom današnjeg dana', kazao je Posavec na konferenciji za novinare.

Dodao je kako se zbog zaštite zdravstvenog sustava uvodi dežurna ambulanta koja će se baviti pacijentima koji imaju potencijalnu sumnju na koronovirus. 'To je fizički odvojeno od naših zdravstvenih ustanova. Nećemo dozvoliti da nam taj virus potencijalno uđe u bilo koju zdravstvenu ustanovu, ili primarne zaštite, što je Dom zdravlja, ili sekundarne, što je Županijska bolnica', kazao je župan Posavec.

Pacijenti sa sumnjom na koronavirus zovu svog liječnika i ne dolaze izravno u bolnicu, naglasio je ravnatelj Doma zdravlja Čakovec Branko Vrčić.

'Takva se osoba šalje na parkiralište na Svetojelensku, izvan kruga bolnice, na sjeverni ulaz, gdje će biti od 0 do 24 sata dežurstva naših liječnika primarne zdravstvene zaštite', rekao je Vrčić i dodao da nema kontakata između zdravstvenog osoblja i pacijenta.

'Sve se obavlja telefonom ili parlafonom, i ako se detektira da je pacijent sumnjičav šaljemo ga u šator ili kontejner i tamo dolazi služba iz bolnice koja ga vodi na uzimanje uzoraka', pojasnio je ravnatelj čakovečkog Doma zdravlja.

Župan Posavec još je jednom pozvao građane na pridržavanje mjera te na solidarnost prema starijima i osobama s kroničnim bolestima.

Građani mogu nazvati centar za pomoć u kući na broj 099 209 2613.