pobunjenici kolo vode

Bernardić je prijetio u prazno: Znamo što su SDP-ovci radili ovoga ljeta

14.08.2018 u 06:40

Bionic
Reading

'Neću podnijeti ostavku, SDP-ovce čeka radno ljeto.' Tim je riječima šef SDP-a Davor Bernardić još početkom srpnja dao do znanja da ne doživljava zahtjeve za njegovom ostavkom. Iako su se SDP-ovci u posljednjih mjesec dana bavili uglavnom sami sobom, istražili smo i koliko im je ljeto bilo radno

Prije mjesec dana Davor Bernardić najavio je radno ljeto za SDP-ovce, no dojam je da su se uglavnom, kao i do sada, bavili sami sobom. Od akcije 'pobunjenika' na čelu s Peđom Grbinom i Sinišom Hajdašem Dončićem koja je rezultirala njihovom suspenzijom do nedavnog sastanka treće struje, tzv. neretvanske skupine koju čine neki SDP-ovi gradonačelnici.

Iako i jedni i drugi traže odlazak Bernardića, on je još početkom srpnja poručio da neće dati ostavku i najavio radno ljeto.

Već tada, početkom srpnja, u SDP-u su predstavili mjere za rast mirovina, a prema Bernardićevim najavama, kraj srpnja trebao je biti rezerviran za predstavljanje SDP-ove strategije za poljoprivredu. Do predstavljanja još nije došlo jer se, kažu nam upućeni, čeka dogovor o trenutku objave iako su SDP-ovci svoje poljoprivredne mjere odavno izradili.

O dijelu njih Bernardić je govorio i sredinom srpnja. Kazao je tada da bi se poticaji trebali isplaćivati puno ranije i podsjetio na SDP-ovu ideju o smanjenju PDV-a na repromaterijal s 13 na pet posto.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'Poljoprivrednu proizvodnju u Hrvatskoj treba transformirati i redefinirati. Naši poljoprivrednici ne mogu biti konkurentni dok primaju skoro trećinu manje sredstava pomoći od države od drugih poljoprivrednika u EU. Istovremeno, doživljavaju svojevrsni reket od strane stranih trgovačkih lanaca i uvoznih lobija. To je istina i to ne smijemo tolerirati. U SDP-u se zalažemo i za organizirani otkup proizvoda kako bi naši poljoprivrednici postignuli veću cijenu svojih proizvoda', kazao je tada Bernardić.

'Šef stranke i te kako obilazi teren'

Osim te izjave dane prilikom Dana Vrbovca, Bernardić se nije previše pojavljivao u javnosti i davao do znanja da mu je ljeto radno. Izjave je još imao za Dan pobjede u Kninu, te na Sinjskoj alci, no stranački dužnosnici nas uvjeravaju da šef stranke i te kako obilazi teren.

No ako se pogledaju društvene mreže SDP-a, posljednjih nekoliko objava vezano je uz izjave i komentare aktualnih događaja koje je medijima dao međunarodni tajnik SDP-a Domagoj Hajduković.

  • +17
Sjednica Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Što se pak tiče stranačke aktivnosti, osim uobičajenih izjava nakon stranačkog Predsjedništva, sudeći prema stranici SDP-a jedini događaj bila je press konferencija Branka Grčića na kojoj je on kritizirao Vladinu poreznu reformu.

Konferenciju za novinare potkraj srpnja, i to na temu povećanja boravišne pristojbe, imao je i Peđa Grbin, no o tome SDP nije izvijestio na svojim stranicama.

Pripremaju se za jesen

Dojam je da za SDP-ovce ljeto ipak nije bilo toliko radno, no neki stranački dužnosnici uvjeravaju nas da se priprema za jesen i nastavak Sabora te da se bruse politike stranke. Uz to, dodaju, Davorko Vidović nastavio je sa svojim radionicama koje bi trebale iznjedriti i izborni program.

Što su sve SDP-ovci radili posljednjih mjesec dana, pokušali smo doznati od samog šefa stranke Davora Bernardića, no na naše poruke i pozive nije odgovarao.