sven marcelić

'Bernardić vodi stranku na način da ona propada, a on ne želi otići'

27.07.2018 u 22:57

Bionic
Reading

Nakon višemjesečnog otvorenog rata između šefa SDP-a Davora Bernardića i dijela nezadovoljnih članova stranke, stranačko Predsjedništvo u četvrtak je dolilo ulje na vatru predlaganjem Bernardića za predsjednika Kluba zastupnika SDP-a u Saboru. Takav prijedlog protivan je Statutu SDP-a

To da predsjednik SDP-a Bernardić postane šef Kluba saborskih zastupnika te stranke zvuči sasvim logično da nije došlo godinu i pol prekasno. Jer Bernardiću je ta pozicija nuđena u nekoliko navrata, ali je nije želio prihvatiti. A onda se to predlaže na sjednici krnjeg Predsjedništva SDP-a, jer su suspendirani Peđa Grbin, Mihael Zmajlović, Siniša Hajdaš Dončić i Vedran Babić - preokret, i to svega dvanaest dana nakon što je Bernardić na sjednici Glavnog odbora SDP-a ponudio i potpisao ostavku na mjesto saborskog zastupnika, tražeći i od ostalih nezadovoljnika u Klubu da učine isto.

No, prema Statutu SDP-a, članak 130., stavak 3., stoji da odluku o predsjedniku Kluba saborskih zastupnika donose njegovi članovi. Drugim riječima, Predsjedništvo je išlo mimo Statuta.

Uz to valja podsjetiti da su 23 od ukupno 35 zastupnika u Klubu zastupnika SDP-a nedavno potpisala pismo kojim traže Bernardićev odlazak sa čela SDP-a. Pa tako nije uopće jasno kome bi to Bernardić i kako zapravo trebao biti šef. Njega u javnosti nema već dva tjedna, a pred novinare je u četvrtak isturen član Predsjedništva Ivo Jelušić te je tek poručio da je Klub tijelo koje provodi odluke Predsjedništva i Glavnog odbora.

Gostujući na N1 televiziji, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) odluku Predsjedništva nazvao je dokazom glavinjanja stranke.

>>> Konačni obračun: Krapinsko-zagorski SDP traži Bernardićevu ostavku i nove izbore

'To sliči na dječju igru, a ne ozbiljnu politiku stranke koja se svojim potezima mora dopasti biračima. Kako će to završiti, ne znam, ali i ovo je dokaz neozbiljnosti', smatra Obersnel. Suspendirani Hajdaš Dončić poručio je Bernardiću da dobro razmisli što radi i da se povuče kako bi SDP mogao nastaviti svoju tranziciju u dobru hrvatsku stranku.

Sven Marcelić, politički analitičar, drži da posljednji događaji u SDP-u upućuju na produbljenje loših odnosa koji vode potpunom kaosu.

  • +8
Davor Bernardić o aktualnoj političkoj situaciji Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

'Rejting stranke pada i za to je kriv samo jedan čovjek – šef stranke. Manevri ne samo od jučer, nego u zadnjih pola godine, upućuju na duboku krizu u SDP-u, kojoj je, ponavljam, uzrok vodstvo koje ne želi otići. Predsjednik vodi stranku na način da ona propada, a on ne želi otići', kazao je Marcelić za tportal.

>>> Bernardić: Mene bi razapeli da sam govorio o djedu ustaši, bio u HDZ-u ili pjevao Čavoglave

Za Bernardićevo nereagiranje nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva Marcelić je kazao da je sasvim svejedno istupa li on ili ne istupa jer radi štetu na oba načina.

'Kad je istupao, direktno je radio štetu, a kad ne istupa, radi je indirektno. Za SDP je sasvim svejedno hoće li Bernardić stati pred novinare ili neće. Efekt je isti', naveo je Marcelić.