OPTUŽBE TALIJANSKE OPORBE

'Berlusconi je predao suuverenitet u ruke Europskoj banci'

08.08.2011 u 19:21

Bionic
Reading

Talijanska oporba optužila je u ponedjeljak talijanskog premijera Silvija Berlusconija da je predao suverenitet u ruke Europskoj središnjoj banci (ECB) nakon što je obećao ubrzati reforme u zamjenu za pomoć u suočavanju s opasnom dužničkom krizom

ECB se u nedjelju suglasio da otkupi talijanske i španjolske obveznice kako bi se umirili ulagači nakon prošlog tjedna u kojem su prinosi na obveznice dviju zemalja dosegnuli rekordne razine prijeteći potpunim izmicanjem kontroli. Berlusconi se u petak kasno navečer suglasio da do 2013. uravnoteži proračun nakon pritiska ECB-a.

Antonio di Pietro, šef talijanske oporbene Stranke vrijednosti kazao je kako su "EU i međunarodne ekonomske institucije, potegnuvši Berlusconija za uši dovukle ga na konferenciju za novinare na kojoj su mjere objavljene". 'Berlusconi bi po prvi puta trebao učiniti uslugu zemlji i otići', kazao je.

'Palazzo Merkel' naslov je jednog od uvodnika u dnevnom listu La Repubblica u kojem se igra s nazivom Berlusconijevog službenog ureda Palazzo Chigi i imenom njemačke kancelarke Angele Merkel. Kritike oporbenih stranaka i sindikata odražavaju široku zabrinutost oko očiglednog dogovora ECB-a i vlade i sugerira da će otpor mjerama štednje rasti.

Europski izvori potvrdili su za Reuters da je ECB zahtijevao da Italija ubrza reforme i mjere za smanjenje proračunskog manjka kako bi smanjila ogromnu zaduženost u zamjenu za dogovor o otkupu obveznica.

Šefica najveće talijanske unije sindikata CGIL Susanna Camusso poručila je da sindikati zahtijevaju da Berlusconi otkrije uvjete koje je ECB postavio za otkup talijanskih obveznica. Tekst bilo kakve prepiske sa ECB-om mora biti objavljen u cijelosti tako da svatko može ocijeniti u kojoj smo fazi krize bez vela vladinih laži, poručuje ona.
Berlusconi i njegov ministar gospodarstva Giulio Tremonti do sada su otkrili vrlo malo detalja o tome što planiraju učiniti osim što su objavili da će ubrzati mjere dogovorene u okviru programa štednje teškog 48 milijarda eura koje je prošlog mjeseca odobrio parlament.

Mario Monti, bivši europski povjerenik kojeg oporba vidi kao novog mandatara tehničke vlade stručnjaka koja bi zamijenila Berlusconijevu vladu desnog centra, kaže da je vlada zapravo predala suverenitet u ruke Europske središnje banke i drugih europskih centara moći.

Berlusconi je u subotu odbacio ponovne pozive za održavanjem prijevremenih izbora. Redovni izbori trebali bi se održati 2013. godine.

CGIL je jasno stavio na znanje da neće prihvatiti reforme koje najvećim dijelom čine samo smanjenja socijalnih davanja te je zatražio uvođenje posebnog poreza za bogate kako bi se takve mjere uravnotežile.