KRENUO U RAT PROTIV FINIJA

Berlusconi dobio povjerenje za mjere štednje

29.07.2010 u 09:56

Bionic
Reading

Talijanski premijer Silvio Berlusconi prošao je u srijedu glasanje o povjerenju zbog paketa mjera štednje u iznosu od 25 milijardi eura, što mu je oslobodilo ruke za obračun sa suosnivačem svog konzervativnog pokreta

Silvio Berlusconi, koji se suočava s možebitnom pobunom u svojoj stranci Narod slobode, isključio je mogućnost promjena u vladajućoj koaliciji ili vladi.

Vlada je očekivano dobila glas povjerenja za paket mjera štednje u donjem domu parlamenta koji će ga usvojiti u četvrtak te će nakon potpisa talijanskog predsjednika te mjere postati zakon.

Zakon će smanjiti potrošnju, zamrznuti plaće za mnoge djelatnike u javnom sektoru, a obećan je i obračun s praksom izbjegavanja plaćanja poreza, što su sve mjere za koje vlada tvrdi da su nužne da bi Italija izbjegla krizu poput one grčke.

'Da nisu bile prihvaćene, završili bismo kao Grčka', rekao je Berlusconi u govoru talijanskim veleposlanicima nakon glasanja.

Talijanska oporba lijevog centra kritizirala je paket rekavši da će pogoditi siromašne i poštedjeti bogate.

Nakon što je paket prihvaćen, komentatori očekuju da će premijer preusmjeriti svoju pozornost prema najvećoj smetnji, predsjedniku donjeg doma Gianfrancu Finiju, suosnivaču Naroda slobode.

Fini, koji je raspustio svoju desničarsku stranku da bi je spojio s Berlusconijevom, često je kritizirao nedostatak slobode govora u novoj koaliciji. Berlusconi i Fini rijetko se zajedno vide u javnosti te razmjenjuju uvrede svakom prilikom.

Berlusconi želi da Fini odstupi s mjesta predsjednika zastupničkog doma, optužujući ga da zlorabi položaj koji bi trebao biti nepristran.