Jerko Trogrlić za tportal

Banožić sazrio za smjenu ili ostavku? Stručnjak otkriva što je to trulo u taktici kojom se napada 'potkapacitiranog' ministra

15.02.2022 u 13:29

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić već tjednima je pod baražnom vatrom predsjednika Zorana Milanovića te ga verbalno časti najmaštovitijim epitetima i doskočicama, a ni s osobnim imidžem mu - nakon otkrića Nacionala o državnom stanu koji koristi i cijelog spektra afera u tvrtki Državne nekretnine pod njegovom ingerencijom u doba u kojem je bio ministar državne imovine - ne ide baš najbolje

'Što se mene tiče, Banožić može otići već sutra', nadovezao se ovog tjedna i predsjednik reformista Radimir Čačić, nazvavši ministra obrane 'apsolutno potkapacitiranim' te objasnivši da u Ministarstvu obrane on više nema što tražiti. 'I za Plenkovića i za Milanovića i za sve nas je bolje da se ide na drugi način', dodao je predsjednik stranke koja formalno čini formalno tijesnu HDZ-ovu vladajuću većinu u Saboru.

Čačićev istup podigao je mnoge obrve i izazvao novu rundu istih pitanja: je li trenutni hrvatski ministar obrane najbolje rješenje za ovu osjetljivu funkciju, odnosno je li sazrio za smjenu ili ostavku?

'Činjenica je da je Mario Banožić apsolutno nedorastao političkoj utakmici na ovoj razini, a posebno sa Zoranom Milanovićem, koji je dominantan ne samo u odnosu na njega, nego i brojne druge aktere. To naprosto nije fer bitka', smatra komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

'Čačićev manevar - očekivan'

'No s druge strane, nema apsolutno nikakve šanse da ga Andrej Plenković smijeni samo zato što je retorički nedorastao ili zato što to zahtijeva Milanović', dodaje Trogrlić. On primjećuje da ministar obrane nije sposoban kvalitetno komunicirati čak ni kada ima argumente u vlastitu korist, recimo kad je mogao povlačiti paralelu između uređenja državnog stana koji koristi i državne vile na Hvaru, koja je na raspolaganju predsjedniku države, ili kada je mogao upozoriti da je jedan pomoćnik ministra u Milanovićevoj vladi koristio državni stan na jednak način kao i Plenkovićev prvi suradnik Zvonimir Frka Petešić.

'To dokazuje njegovu potkapacitiranost: umjesto da iznese argumente koji mu idu u prilog, on sazove konferenciju za novinare na kojoj počini ritualno verbalno samoubojstvo', slikovit je Trogrlić.

Manevar Radimira Čačića, koji je otvoreno progovorio o Banožićevu odlasku, on smatra očekivanim u situaciji u kojoj Hrvoje Zekanović sve očitije koketira s HDZ-om, kada Reformisti više ni formalno nisu ključni faktor u vladajućoj većini i kada je sve jasnije da Plenković u Saboru ima na raspolaganju znatno više ruku nego što se to javno prezentira.

'Čačić si pokušava stvoriti politički prostor i dati na važnosti tako što će progovoriti o smjeni dvojice ministara koji percepcijski ionako stoje najlošije, dakle Banožića i Darka Horvata. Ovdje se ne radi ni o kakvom ultimatumu jer ga Čačić nije u stanju postaviti: jednak utjecaj na sudbinu ministara vjerojatno imamo ja, vi ili bilo tko drugi s ulice', kaže Trogrlić za tportal.

  • +34
Bakarićeva vila Kovač: 'Banožić nije sposoban kvalitetno komunicirati čak ni kada ima argumente u vlastitu korist, recimo kad je mogao povlačiti paralelu između uređenja državnog stana koji koristi i državne vile na Hvaru, koja je na raspolaganju predsjedniku države', kaže Trogrlić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Najbolja zaštita za Banožića, smatra, zapravo su oporbene interpelacije o radu Vlade i zazivanje njegove smjene, što automatski izaziva zbijanje redova u HDZ-u. Upravo takvi potezi su, po njegovu mišljenju, produžili politički život ministra Darka Horvata, prozvanog zbog tragično loših rezultata obnove Zagreba i Banije i više od godine dana nakon potresa.

'U sukobu Milanovića i Plenkovića on je zapravo nebitan'

'Što se tiče samog Banožića, njega je zapravo najviše dotakao sklop afera oko tvrtke Državne nekretnine, a ne treba smetnuti s uma i to da imamo ozbiljne poremećaje u kreiranju vanjske i vojne politike. No u sukobu Milanovića i Plenkovića on je zapravo nebitan, a dokazalo se da premijer oklijeva smijeniti svoje ministre sve dok se ne pojave ozbiljne naznake kakvog kriminala. U ovom slučaju njemu se na teret prije svega stavlja nedoraslost - no treba voditi računa o tome da je on bio ministar i prije nego što mu je dodijeljen resor obrane, u sastavu prošle Vlade. Njegovi kapaciteti očito su takvi da ipak zadovoljavaju tražene HDZ-ove kriterije', zaključuje Trogrlić.