blaži oblik kaznenog djela

Banožić prijavljen za izazivanje nesreće iz nehaja, prijeti mu do 8 godina zatvora

12.11.2023 u 21:05

Bionic
Reading

PU vukovarsko-srijemska bivšeg je ministra Marija Banožića prijavila za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, ali kazna će mu, ako bude osuđen, biti manja jer je prijavljen da je nesreću uzrokovao iz nehaja

Prema članku 227. Kaznenog zakona, za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom predviđena je zatvorska kazna od tri do 15 godina zatvora, no ako je nesreća izazvana iz nehaja, onda je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora. Da je Banožić prijavljen za izazivanje nesreće iz nehaja potvrdio je u nedjelju glasnogovornik PU Dragoslav Živković.

"Prvi stavak se odnosi na počinjenje prometne nesreće, drugi stavak je nehaj i šesti stavak je da je prouzročio smrtni slučaj", objasnio je Živković objašnjavajući kaznenu prijavu. Prethodno je u nedjelju PU vukovarsko-srijemska dopunila priopćenje od subote informacijom da će protiv Banožića biti podnesena kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, ali se nigdje nije navodilo da će se ići na blaži oblik, odnosno da je nesreća prouzročena iz nehaja. Dopunu informacije PU donosimo u nastavku:

  • +6
Očevid na mjestu prometne nesreće u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Vinkulja/PIXSELL

"Očevidom prometne nesreće, kojim je rukovodila zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, utvrđeno je kako je 44-godišnji vozač (državni dužnosnik) osobnog vozila vinkovačkih registarskih oznaka, krećući se iz smjera Vinkovaca u smjeru Županje, obavljao radnju pretjecanja s lijeve strane teretnog vozila koje se ispred njega kretalo u istom smjeru, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način ne ometajući promet iz suprotnog smjera, uslijed čega je došlo do udara prednjeg dijela osobnog vozila u prednji dio kombi vozila (teretno vozilo) pulskih registarskih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 40-godišnjak.

Uslijed zadobivenih ozljeda 40-godišnji vozač je preminuo na mjestu događaja, dok su 44-godišnjeg vozača djelatnici hitne medicinske pomoći prevezli u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima te potom u Klinički bolnički centar Osijek na daljnje liječenje.

Po nalogu zamjenice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, nad tijelom preminulog vozača obavit će se obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru.

Od 44-godišnjeg vozača su izuzeti nesporni uzorci krvi i urina radi analize.

Zbog sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu."