'ne razumijem ih'

Bačić o sindikalnoj odbijenici: Razobličili su se, nije ih briga za članove. Nije ovo kapitulacija

16.10.2019 u 15:04

Bionic
Reading

Nakon što su sindikati obrazovanja odbili ponudu Vlade o povećanju plaće za 6 posto, stigla je i prva reakcija iz HDZ-a

Namjeru Vlade da sljedeće godine ide u povećanje plaća državnih i javnih službenika za 6,12 posto branio je u Saboru predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić.

'Prije svega ovom odlukom i najavom povećanja osnovice od 6,12 posto Vlada ustraje u onom što od prvog dana govori da će svojim odlukama voditi računa o svima - profesorima, učiteljima, liječnicima, policjacima, vatrogascima i pri tome neće doći do novog poreznog opterećenja za građane, a podizanjem osobnog odbitka s 3800 na 4000 omogućuje da svi radnici od 1. siječnja dobiju veću plaću. Vlada ne da nije podlegla ucjenama sindikata nego je pokazala da brine za sve sve hrvatske zaposlenike u državnom i realnom sektoru', poručio je Bačić novinarima u Saboru.

No sindikati obrazovanja su ovakvu ideju Vlade odbili i poručili da nastavljaju štrajk. 'Ne razumijem ovakav stav sindikata, mislim da su se razobličili na određeni način da ih nije briga za članove nego ulaze u sferu političke borbe jer nastupaju politikantski. Ako su ispunjeni uvjeti koje su oni tražili ispada da im je žao da taj kolač dijele i liječnici i vojnici i policajci i svi oni koji se financiraju iz državnog proračuna', kazao je Bačić.

Prokomentirao je i ideju stručnjaka koji bi bili pozvani da analiziraju koeficijente. 'Što se tiče agencije koja bi trebala napraviti analizu broja zaposlenih u prosvjeti, ja se s time slažem, čuli ste podatak da je od nove godine šest posto manje učenika i šest posto više nastavnika i slažem s s kolegom Miloradom Batinićem da se krene u analizu državnog sektora i utvrdi potreba za brojem učitelja, ali i drugih zaposlenika u državnom sektoru', poručio je.

Upitan da li je ovime kupljen i miru u koaliciji, Bačić je poručio: 'Mi ovo ne radimo da bi ostali na vlasti, hoće li izbori biti za par ili deset mjeseci HDZ-u je svejedno. Mi ćemo na izborima pobijediti kad god bili. Ovo smo napravili da pomognemo svim građanima i da se kao poslodavac pokažemo da imamo iste kriterije prema svim zaposlenicima kojima je poslodavac Vlada i da jamčimo stabilnost hrvatskog proračuna. Napravit ćemo ustupak prem građanima, a da u isto vrijeme smanjujemo poreznu represiju.'

Srdačan susret Branka Bačića (HDZ) i Milorada Batinića (HNS) Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Da je premijerova najava povećanja plaća njegova kapitulacija, kaže, mogu reći samo zlonamjerni i ponovio da su i do sada govorili o horizontalnom povećanju plaća. 'To nije kapitulacija, nego ostanak na pozicijama koje imamo od prvog dana', poručio je.

Prokomentirao je i povlačenje maketa zakona iz mirovinske reforme kazavši da su ih povukli kako bi ih uputili u redovnu proceduru, a ne hitnu. 'Sinoć na klubu zastupnika i u razgovoru s predsjednikom Vlade odlučili smo da se povuče iz hitne procedure i pozove ponovno za stol socijalne partnere i sindikate i HUP i nađemo način kako utvrditi sam postupak i prije 2033. godine kada stupa na snagu da s u mirovinu ide sa 65, da se vidi kako omogućiti da ljudi ostanu na tržištu rada, ali da to ne pada samo na leđa poslodavca', rekao je Bačić.