ODGOVOR DUŠEBRIŽNICIMA

Bačić nahvalio Miloševića i otkrio: U novoj vladi bit će još novih imena

13.07.2020 u 15:18

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić u razgovoru za N1 ustvrdio je da HDZ ima potpuni izborni legitimitet za sastavljanje vlade i otkrio detalje o smanjivanju broja ministarstava u budućoj vladi premijera Andreja Plenkovića

Bačić je objasnio da su Andrej Plenković i HDZ s koalicijskim partnerima još u prvoj fazi procesa sastavljanja vlade, da tek slijedi proglašavanje konačnih potpunih rezultata izbora, a potom predsjednikova dodjela mandata za premijera i ostalo. Doduše, rekao je, to sada mora ići sve puno brže nego prije, čemu će pridonijeti jasni rezultati izbora. Neke stvari se u vezi vlade zato već sad kristaliziraju.

'Idemo ka redukciji broja ministarstava, s postojećih 20 na vjerojatno 15-ak. Želimo da vlada bude operativnija, funkcionalnija, da to budu ljudi u najboljim godinama, mlađi ljudi, koji će najbolje moći odgovoriti na izazove', kazao je Bačić za N1.

Bačić je rekao da će se već danas okvirno znati neke stvari oko budućeg izgleda vlade, ali da će im 'trebati još dan ili dva za konzultacije'. Djelomično je potvrdio navode da se Ministarstvo branitelja i Ministarstvo obrane neće spajati.

'Mislim da smo zasad bliži tome da Ministarstvo branitelja ima svoj specifični položaj', rekao je Bačić.

Na pitanje o budućnosti Ministarstva turizma, Bačić je prvo rekao da je resor turizma po ekonomiju ogroman, 17 posto BDP-a, ali je dodao da je turizam bio važan i ranijih godina, kad je on bio državni tajnik za more u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, od 2004. do 2008.

'I tada je turizam bio jako važan, a postizali su se dobri rezultati', rekao je.

  • +28
Turistička sezona Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

'Gro ministara će biti iz prethodne vlade', rekao je dalje, 'uz možda par novih imena koji bi pokrili druge resore, a i od naših koalicijskih partnera.'

Potom je odgovorio na pitanje jesu li u HDZ-u sretni time što u vladu kao potpredsjednik ulazi Boris Milošević iz SDSS-a kao predstavnik nacionalnih manjina.

'Ja moram reći da jesam (zadovoljan). Gospodin Milošević je već ranije bio pomoćnik ministra uprave, s jedne strane, a s druge, vodio je klub SDSS-a u Saboru, tako da sam s njime jako puno surađivao u proteklom mandatu. Boris jako dobro poznaje probleme koje je potrebno rješavati u vladi kad je u pitanju srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Ozbiljan je, sistematičan. Dobro je da je on budući potpredsjednik vlade.'

  • +22
Boris Milošević Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Bio je konkretan i u odgovoru na pitanje o negodovanju desnice zbog predstavnika nacionalnih manjina u vladi:

'Ja bih sve vaše gledatelje, a i sve dušebrižnike o sastavu vlade koji dolaze iz desnog spektra, podsjetio bih da sam i ja bio u vladi u kojoj je bio predstavnik manjina. Tada je to bio gospodin Uzelac. Tako da smo to već imali.'

Na kraju je konstatirao da ovako velika pobjeda HDZ-a na izborima, na kojima se nisu krili postizborni mogući koalicijski partneri, HDZ-u daje veliki izborni legitimitet da svoj program i provede.

'Ta velika pobjeda je velika obveza da se provede izborni program, posebno uz epidemiju u Hrvatskoj', rekao je Bačić.