budući potpredsjednik vlade

Pupovčev nasljednik Boris Milošević ulazi u Banske dvore: Što o njemu otkrivaju njegovi bivši šefovi?

13.07.2020 u 14:57

Bionic
Reading

Kako sada stvari stoje, Boris Milošević je prvo ime za koje je sigurno da će sjediti u novoj Vladi Andreja Plenkovića. Predstavnik srpske nacionalne manjine tako će sjediti u Banskim dvorima skoro deset godina nakon što je na istoj funkciji, potpredsjednika Vlade za društvena pitanja i ljudska prava, bio SDSS-ov Slobodan Uzelac. Što možemo od njega očekivati, otkrilo nam je njegovo dvoje nekadašnjih šefova: Arsen Bauk i Dubravka Jurlina Alibegović

Imenovanje Borisa Miloševića iz SDSS-a za potpredsjednika Vlade za društvena pitanja i ljudska prava, gotova je stvar. S tim se usuglasio sam SDSS, ostali manjinci, a kako tvrdi Milorad Pupovac, Miloševića je amenovao i Andrej Plenković. S Miloševićem manjinci participiraju u Vladi prvi puta otkako je Slobodan Uzelac otišao iz Banskih dvora 2011. Podsjetimo, on je bio prvi potpredsjednik Vlade iz redova nacionalnih manjina, najprije u Sanaderovoj Vladi, a potom i u onoj Jadranke Kosor.

Odluka SDSS-a da u Vladu stavi upravo Miloševića, a ne nekog drugog, bila je potaknuta činjenicom da je riječ o 'čovjeku iskusnom u politici', kako je rekao Milorad Pupovac. Upravo Pupovcu Milošević može zahvaliti ovaj politički uzlet jer je šef SDSS-a već prošle godine pokazao kako ozbiljno računa na njega te da se Miloševića može smatrati njegovim nasljednikom. Naime, prije godinu dana na čelno mjesto Srpskog narodnog vijeća dolazi upravo Milošević, nakon što je tom organizacijom 22 godine upravljao upravo Pupovac. U posljednjem sazivu Sabora Milošević je bio šef Kluba zastupnika SDSS-a, a do sada najvišu stepenicu u karijeri doživio je u mandatu Vlade Zorana Milanovića i to kada je imenovan pomoćnikom ministra uprave Arsena Bauka.

  • +22
Boris Milošević Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Bauk: Kako će Milošević na Vladi glasati o nečemu kao što je 'Za dom spremni'?

'Kao suradnik bio je dobar. I kao zastupnik je bio dobar. Nadam se da će jednako dobar biti i kao potpredsjednik Vlade', komentirao je Bauk za tportal. Iako ima riječi hvale za svog nekadašnjeg suradnika, Bauk mu ne daje bianco povjerenje. Naglašava kako je pitanje kako će Milošević kao potpredsjednik Vlade glasati. 'Meni je najzanimljivije kako će recimo glasati kada dođu očitovanja Vlade o nečemu kao što je interpelacija o pozdravu 'Za dom spremni'. Po tih nekoliko stvari će se vidjeti politička autonomija potpredsjednika za društvena pitanja i ljudska prava', kaže Bauk.

Na pitanje očekuje li s Miloševićem, na pitanjima u kojima će biti u koliziji s HDZ-ovcima, sličan scenarij kao i s Mostovom ministrima koji nisu dignuli ruke za HDZ-ovog ministra financija Zdravka Marića kada je Plenković rekao već antologijsku rečenicu: 'Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra', Bauk odgovara: 'Mislim da Boris zna pravu mjeru i da to neće izazvati. On je jedan smiren lik. Mislim da će se truditi da ne izazove tajnicu. A i premijer neće vjerojatno to napraviti, barem dok mu većina ovisi o njima'. Bauk nagovještava kako možemo očekivati 'nekoliko razdjelnica' oko pitanja prava manjina, ne samo nacionalnih, između HDZ-a te SDSS-a i Miloševića' te smatra da će se Plenković takve teme truditi izbjegavati.

'Ja se samo nadam da Milošević neće biti na WC-u kada se bude glasalo o takvim pitanjima', dodaje Bauk. 'Nije tajna da se SDSS s nama uvijek bolje dogovarao oko ideoloških, a s HDZ-om oko financijskih pitanja', poručuje.

Jurlina Alibegović: On je zaista divna osoba, pametan, vrijedan...

Baukova nasljednica na čelu Ministarstva uprave, Dubravka Jurlina Alibegović, koja je tu funkciju obnašala u Vladi Tihomira Oreškovića, Borisa Miloševića ostavila je kao svog pomoćnika iako je on imenovan u mandatu SDP-ove Vlade. Za njega ima samo riječi hvale.

'On je zaista divna osoba, pametan, vrijedan, poznaje ne samo u teoriji, nego i u praksi lokalnu i regionalnu samoupravu i javnu upravu, cijeni suradnike…Njega je izabrao moj prethodnik Arsen Bauk i ja sam ga odmah prepoznala kao izvrsnog suradnika za suradnju u resoru. U svakom slučaju, uvjerena sam da će posao raditi odlično', kazala je za tportal Jurlina Alibegović. Uvjerena je također da će Milošević 'sve planirane aktivnosti, rezultate i učinke planiranih aktivnosti napraviti na najbolji mogući način'. 'Ono što je meni važno je, ne što je po nacionalnosti, nego što radi, kako radi i kako surađuje i što želi napraviti. Boris je upravo takav i stvarno sam sretna zbog toga', poručuje.

Crtice iz biografije

Boris Milošević rođen je 1974. u Šibeniku. Pravni fakultet završio je 2000. u Rijeci, a 2011. bio je polaznik poslijediplomskog studija Javno pravo i javna uprava na Pravnom fakultetu u Zagrebu. U dosadašnjoj karijeri uglavnom se bavio pravom te upravom. Između ostalog, radio je kao sudski vježbenik u Općinskom sudu u Benkovcu, a od 2007. do 2008. godine radio je kao tajnik Općine Kistanje. Nakon toga seli se u Zagreb te od 2008. do 2011. radi kao pravni savjetnik u Srpskom narodnom vijeću. U SNV-u je radio na pružanju besplatne pravne pomoći i praćenju primjene propisa kojima su uređena prava nacionalnih manjina. Saborski je zastupnik u posljednjem sazivu sabora, a 2019. postaje predsjednikom Srpskog narodnog vijeća.

Imovinska kartica

Prema posljednjoj imovinskoj kartici koju je predao kada je stupao na dužnost saborskog zastupnika, Milošević je u parlamentu imao plaću od gotovo 16.500 kuna. Prijavio je i 1500 kuna mjesečno kao 'primitke koji se ne smatraju dohotkom i primici na koje se ne plaća porez na dohodak'. 600 kuna godišnje zaradi od edukacijske djelatnosti. Miloševićeva supruga radi u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković, godišnje zarađuje oko 68 tisuća kuna neto.

Supružnici posjeduju stan od 70 kvadrata u Granešini u Zagrebu koji su platili od plaće, ali i uz pomoć kredita. Kredit u Zagrebačkoj banci od 78 tisuća eura podignuli su 2017. Milošević je prijavio i subvenciju od Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1970 kuna mjesečno.

Uz to, supruga je vlasnica 50 tisuća kuna vrijednog Renault Meganea iz 2010.