KOMŠIJE IZ PAŠALUKA

B92: JNA okončala borbe u kojima su poginule tisuće

Bionic
Reading

'Prije 22 godine, jedinice JNA ušle su u Vukovar čime su okončane tromjesečne borbe u kojima su poginule tisuće ljudi, a gotovo cijeli grad je razrušen' - tako tekst o 22. obljetnici pada Vukovara započinje srpski B92, koji kao izvore članka navodi još i agencije Beta i Tanjug

B92 piše da su ratni sukobi počeli 13. kolovoza 1991., a JNA je zauzela grad 18. studenog te je 'Vukovar bio prvi grad iz kojeg su borbom potisnute hrvatske snage'.

'Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procjenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 posto grada. U opsadi Vukovara sudjelovalo je oko 30.000 vojnika JNA i veliki broj pripadnika teritorijalne obrane i paravojnih snaga, dok su hrvatske snage, prema procjenama, najprije brojale 1.800 ljudi, ali su vremenom bitno narasle', navodi srpski portal.

S hrvatske strane zapovjednik obrane Vukovara bio je Mile Dedaković Jastreb, a zapovjednik kriznog štaba Tomislav Merčep, piše B82 dodajući da je zapovjednik snaga JNA na početku vojnih operacija u Vukovaru bio Bajo Bojat, a zamijenio ga je pukovnik Mile Mrkšić, zapovjednik Operativne grupe Jug. General Andrija Biorčević bio je zapovjednik jedinica Novosadskog korpusa JNA na vukovarskom ratištu.

'Izljevi mržnje prema Srbima'

'Ukazom Predsjedništva SFRJ, na svečanosti 7. prosinca 1991. u kasarni 'Maršal Tito' u Beogradu dodijeljeno je 260 odlikovanja i priznanja vojnicima i starješinama koji su sudjelovali u 'operaciji Vukovar' i po 75 ordena i medalja za hrabrost. U više činove je unaprijeđeno 40 vojnika i starješina, uz 34 izvanredna unapređenja', navodi B92.

Taj portal piše da se Dan sjećanja u Vukovaru obilježava u Hrvatskoj u atmosferi 'višetjednih napetosti zbog protivljenja uvođenju dvojezičnosti u tom gradu, gdje su protivnici ćirilice počeli prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma'.

Večernje novosti
u nedjelju su pak izvijestile da je prikupljanje potpisa za referendum o ćirilici započeo u 'naelektriziranoj atmosferi, punoj izljeva mržnje prema Srbima'.

'Grafiti mržnje - Srbi selite se i Srbe na vrbe - osvanuli su u nedjelju na mnogim zidovima praćeni neizbježnim ustaškim 'U', a vandali su polomili i tablu na zgradi u kojoj je sjedište Partije podunavskih Srba. Grad je pun automobila sa splitskim, dubrovačkim i gospićkim tablicama, a napetost se osjeća u zraku', pišu Večernje novosti.