deseci tisuća prosvjednika ispred zgrade

Armenski parlament nije održao raspravu o premijerovoj ostavci

11.11.2020 u 22:23

Bionic
Reading

Armenski parlament nije u srijedu održao raspravu o ostavci premijera koju traže tisuće prosvjednika zbog prekida vatre u Nagorno Karabahu koji je velikim dijelom osvojio Azerbajdžan.

Prekid vatre, objavljen u utorak, okončao je šestotjedne borbe, najgore u toj planinskoj enklavi zadnjih desetljeća, i Azerbajdžan ga slavi kao pobjedu.

Tisuće Armenaca prosvjedovale su u glavnom gradu Erevanu, tražeći ostavku premijera Nikole Pašinjana, a nekoliko stotina okupilo ih se ispred parlamenta.

Pašinjan je kazao da nije imao izbora nego potpisati sporazum kako bi spriječio daljnji gubitak teritorija.

Osobno je preuzeo odgovornost za to, ali odbacuje pozive na ostavku.

Parlament je odlučio da će u srijedu navečer održati posebnu sjednicu kako bi raspravljao o pozivima za njegovom ostavkom, ali ona nije ipak održana jer nije bilo kvoruma budući da Pašinjanovi pristaše imaju većinu.

Oporbeni čelnici pozvali su prosvjednike okupljene ispred parlamenta da se raziđu obećavši da će u četvrtak kazati što planiraju.

Prekid vatre zaustavio je vojnu akciju u i oko Nagorno Karabaha, enklavi koju međunarodna zajednica smatra dijelom Azerbajdžana, a u kojoj žive Armenci. Po dogovoru, rasporedit će se 2000 pripadnika ruskih mirovnih snaga.

Od ranih 1990-ih, Armenci su imali vojnu kontrolu nad cijelim Nagorno Karabahom i značajnim dijelom okolnog azerskog teritorija. Sada su izgubili velik dio enklave kao i okolna područja.