zajednički centar

Nagorno Karabah: Ankara će s Moskvom kontrolirati primirje

12.11.2020 u 00:41

Bionic
Reading

Turska će s Rusijom kontrolirati primjenu prekida vatre u Nagorno Karabahu iz zajedničkog promatračkog centra, navelo je u utorak tursko predsjedništvo nakon telefonskog razgovora turskog predsjednika Recepa Tayipa Erdogana i ruskog Vladimira Putina. Tijekom tog razgovora, Erdogan, čija zemlja podržava Azerbajdžan, rekao je Putinu da će "Turska također provoditi promatranja i kontrolu s Rusijom iz zajedničkog centra i ocijenio da je na Moskvi velika odgovornost".

Taj centar će se nalaziti na mjestu koje izabere Azerbajdžan na teritoriju koji je Baku nedavno osvojio, dodalo je predsjedništvo u priopćenju, bez pojedinosti o datumu i načinima pokretanja.

U ponedjeljak su Azerbajdžan i Armenija pod pokroviteljstvom Rusije potpisali dogovor o prekidu neprijateljstava u sukobu za Nagorno Karabah, gdje azerbajdžanska strana bilježi vojne pobjede nakon šest tjedana sukoba.

Sporazum, koji je stupio na snagu u 21 sat u ponedjeljak, potpisali su azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev i armenski premijer Nikol Pašinjan, kao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je rekao da sukobljene strane čuvaju položaje koje su osvojile, a azerbajdžanska strana je na dobitku.

U sklopu tog sporazuma u kojem Turska nije spomenuta, Moskva je u utorak počela slati u Armeniju vojnike koji će zatim biti raspoređeni u Nagorno Karabahu kako će se armenske snage povlačiti s okupiranih teritorija Azerbajdžana.

Tijekom razgovora s Putinom, Erdogan je ocijenio da je dogovor o prekidu neprijateljstava "korak u dobrom smjeru za uspostavu trajnog rješenja", navelo je tursko predsjedništvo. On je dodao da je najvažnije da Armenija poštuje obveze za primirje.

Nagorno Karabah, teritorij većinski nastanjen Armencima, odcijepio se od Azerbajdžana čime je pokrenut rat u kojem je tijekom 1990.-ih poginulo 30.000 ljudi.

Od kraja rujna najkrvaviji sukobi u posljednjih 30 godina vode se između armenskih separatista i azerbajdžanske vojske, u kojima je Baku ostvario prednost.

Turska, koja podržava Azerbajdžan optužena je za slanje sirijskih boraca u Nagorno Karabah kao podršku snagama Bakua, što Erdogan demantira.