NEREDI U EREVANU

[VIDEO] Armenija s Azerbajdžanom i Rusijom potpisala sporazum o kraju rata u Nagorno Karabahu, bijesni građani upali u zgradu parlamenta i prebili šefa zakonodavnog doma!

10.11.2020 u 07:03

Bionic
Reading

Armenija, Azerbajdžan i Rusija potvrdili su da su potpisali sporazum kojim se prekida vojni sukob na području regije Nagorno Karabah, nakon više od mjesec dana krvoprolića. Armenski premijer Nikol Pašinjan objavio je vijest o potpisivanju sporazuma na društvenim medijima u utorak rano ujutro, nakon čega su je potvrdili Kremlj i azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev. Tisuće Armenaca izašle su na ulicu i optužuju predsjednika Pašinjana za kapitulaciju, a dio prosvjednika upao je i u zgradu parlamenta

Kako se vidi na fotografijama i video zapisima snimljenima u Erevanu, skupina prosvjednika upala je u armenski parlament. Guardian javlja da su prosvjednici razbili prozore i provalili i u službenu rezidenciju premijera Pašinjana, vičući 'Nikol nas je izdao'.

Prema istom izvoru, bijesni prosvjednici su prebili predsjednika parlamenta, Ararata Mirzojana. Policija ih nije ni pokušala zaustaviti, a među prosvjednicima su bili brojni ratni veterani.

"Potpisana trilateralna izjava bit će ključna točka u rješavanju sukoba", rekao je Alijev na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom održanom online koji je prenosila televizija.

Putin je izjavio da će ruske mirovne snage biti razmještene duž granice u Nagorno Karabahu te duž koridora između te regije i Armenije. Rekao je kako se nada da će sporazumi "uspostaviti uvjete potrebne za dugoročno i potpuno rješenje krize u Nagorno Karabahu".

  • +9
Građani upali u parlament u Erevanu Izvor: EPA / Autor: VAHRAM BAGHDASARYAN

Ruski ministar obrane potvrdio je da je Rusija počela razmještati gotovo dvije tisuće pripadnika mirovnih snaga, dok je Alijev najavio sudjelovanje Turske u procesu čuvanja mira.

Deklaracija je potpisana nakon šest tjedana borbi i napredovanja azerbajdžanskih snaga. Baku je u ponedjeljak priopćio da je zauzeo još nekoliko desetaka naselja u Nagorno Karabahu, dan nakon proglašenja pobjede u bitci za strateški važan grad Šuša.

"Odluka je donesena na temelju pomne analize stanja na bojištu i razgovora s najboljim stručnjacima na terenu", rekao je armenski premijer. "Ovo nije pobjeda, ali poraza nema ako se ne smatraš poraženim. Nikad se nećemo smatrati poraženima, a ovo će biti novi početak našega nacionalnoga jedinstva i preporoda", dodao je Pašinjan.

Borbe, u kojima je, kako se pretpostavlja, poginulo nekoliko tisuća ljudi, izazvale su strah bi rat mogao zahvatiti širu regiju, s obzirom na to da Turska podržava Azerbajdžan, dok Rusija ima sporazum s Armenijom, gdje ima i svoju vojnu bazu.