sigurnost ili sloboda

[ANKETA] Pucnjava pred zgradom Vlade: Slažete li se s odlukom o ograničenju kretanja na Markovu trgu u Zagrebu?

13.10.2020 u 18:20

Bionic
Reading

U pucnjavi na Markovu trgu u Zagrebu u ponedjeljak, pomahnitali dvadesetogodišnji Danijel Bezuk, teško je ranio policajca Oskara Fiurija (31) koji je osiguravao ulaz u Vladu što je odmah potaknulo pitanja vezana uz sigurnost najvažnijih državnih institucija i visokih dužnosnika

Država je brzo reagirala, za sada, i privremeno ograničila slobodu kretanja na Markovu trgu. Zbog toga pitamo vas smatrate li da je potrebno ograničiti slobodnu kretanja na Markovu trgu u Zagrebu gdje se nalaze najvažnije državne institucije Vlada, Hrvatski sabor i Ustavni sud?

Podsjetimo, Danijel Bezuk je iz za sada još uvijek nepoznatih razloga stigao naoružan na Markov trg gdje se nalazi niz najvažnijih institucija hrvatske države te je s četiri metka ranio jednog policajca.

Zapucao je još na dva policajca koji su osiguravali zgradu Vlade. Ukupno je ispalio tridesetak metaka u svom sumanutom pohodu, a neki su uletjeli u samu zgradu ugrozivši živote osoba koje su se tamo nalazile. Jedan od napadnutih policajaca je uzvratio paljbu, a napadač je potom pobjegao. Pri bijegu je odbacio oružje koje je koristio u napadu, a njegovo tijelo je pronađeno pola sata kasnije u ulici Jabukovac. Prema svemu sudeći počinio je samoubojstvo.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i policijski dužnosnici odbacuju odgovornost za eventualne propuste koji su doveli do toga da Bezuk puca po Markovu trgu i ne pomišljaju na ostavke.

Da postoje ozbiljni sigurnosni problemi oko osiguravanja zgrade Vlade i Hrvatskog sabora pokazao je performans hrvatskog europarlamentarca Ivana Vilibora Sinčića. Prije malo više od mjesec dana Sinčić je na Markov trg stigao je kombijem i istresao hrpu lubenica ispred zgrade Vlade. Premijer Andrej Plenković tada potegnuo pitanje sigurnosti jer je na trg na kojem su tri važne državne institucije - Hrvatski sabor, Vlada i Ustavni sud, može doći svatko.

Problem koji se javlja oko utvrđivanja Markova trga je taj što se nalazi u samom centru grada i radi se o povijesnoj i turističkoj lokaciji koja bi trebala biti otvorena za sve. Na trgu je i crkva koja bi u tom slučaju također bila odsječena od vjernika, a također ukidanje sloboda negativno djeluje i na ukupnu razinu demokratičnosti zemlje.

Kako bilo, činjenica je da je od ponedjeljka privremeno ograničena sloboda kretanja građana na Markovu trgu dok se u dijalogu s ustanovama koje funkcioniraju na tom prostoru ne pronađe trajnije rješenje.

Slobodu kretanja policija je ograničila temeljem članka 51. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojim joj se daje ovlast privremenog ograničavanja pristupa i kretanja na određenom prostoru ili zadržavanja ljudi iz različitih razloga koji uključuju i osiguranje štićenih osoba, objekata i prostora, pojasnili su u MUP-u.

Ta ovlast policije na Trgu sv. Marka primjenjivat će se dok se ne pronađe trajnije rješenje u dijalogu s ustanovama koje funkcioniraju na tom prostoru, a to su Vlada, Sabor, Ustavni sud i crkvene vlasti.

Primjena članka 51 Zakona o policijskim poslovima i ovlastim u praksi znači da građani više ne mogu dolaziti na Markov trg. Kretanje će biti odobreno onim osobama koje imaju opravdan razlog da uđu u tu štićenu zonu.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je u utorak da su postavljene fizičke prepreke, pa se u središnji prostor trga ne može dolaziti 'bez opravdanog razloga'.

  • +13
Nakon pokušaja ubojstva policajca pristup Markovom trgu je ograničen Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek